57 χρόνια μετά επέστρεψαν στην Ελλάδα τα λείψανα πέντε μελών της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ»

9 Ιανουαρίου 2018

Σε επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η παράδοση των λειψάνων των πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ». Πρόκειται για τους Σημαιοφόρο Παναγιώτη Χρυσούλλη, τον Υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγάθο, τον Υποκελευστή Νικόλαο Πανάγο, το Ναύτη Παναγιώτη Θεοδωράτο και τον Ναύτη Νικόλαο Καπαλούκα, οι οποίοι έπεσαν τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας.

Η ακταιωρός είχε πλήρωμα 23 μέλη, εκ των οποίων την ζωή τους έχασαν τα επτά. Έξι από την Ελλάδα και ένας Κύπριος εθελοντής, ο Άντης Φιλήτας από τη Μόρφου. Τον περασμένο Μάϊο παραδόθηκαν τα λείψανα του ναύτη Νικόλαου Νιάφα. Μεταξύ των διασωθέντων είναι ο κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέθων», ανθυποπλοίαρχος το 1964 Δημήτριος Μητσάτσος, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι.

Επίσης, παραδόθηκαν τα λείψανα του συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου και του ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη, τα οποία ετάφησαν στο νεκροταφείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λευκωσίας.

Παρόντες κατά την τελετή ήσαν συγγενείς των πεσόντων που βρέθηκαν στην Κύπρο για να παραλάβουν τα λείψανα, το τρισάγιο των οποίων τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημητρίου Βίτσα και του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη κ.α.

Τα λείψανα των πέντε πεσόντων του «ΦΑΕΘΩΝ», μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-27.