Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας «Απόστολος Μάρκος»

12 Ιανουαρίου 2018

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου επραγματοποιήθη στο ανακαινισμένο Αρχονταρίκι του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Αθήνα η καθιερωμένη κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής «Απόστολος Μάρκος».

Η εκδήλωση άρχισε με τα απολυτίκια των Αγίων Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και ιδρυτού της Εκκλησία των Αλεξανδρέων και του Αγ. Βασιλείου του Μεγάλου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων, Ομ. Καθηγητής κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος ανέγνωσε τα πεπραγμένα της Αδελφότητος του έτους 2017 και εξέθεσε τον προγραμματισμό της δράσεως για το 2018. Ο Καθηγητής κ. Μηνάς Αλεξιάδης εξεφώνησε τον λόγον με θέμα: Κατά τρόπον Καβάφη. Δύο ποιήματα ξένων ποιητών για την Αλεξάνδρεια. Το καλλιτεχνικό μέρος εκάλυψε η χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων υπό την διεύθυνση του Μαέστρου κ. Γιάννη Λαζαρίδη, η οποία ενεθουσίασε τους παρευρισκομένους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β’ ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα, ενώ χορός Ιεροψαλτών απέδωσε τα κάλαντα και την φήμη του Μακαριωτάτου.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση προς τιμήν των Οφφικιάλων. Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν εκτός του Μητροπολίτου Γουινέας κ. Γεωργίου εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής κ. Αντώνιος Κουνάδης, ο Βουλευτής Επικρατείας Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, η Πρύτανις του Παντείου, Καθηγήτρια κ. Ισμήνη Κριάρη, η Αρχόντισσα Εκκλησιών και Ευεργέτις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, ο Διευθυντής εκκλησιαστικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Δανασσής, και πολλοί Οφφικίαλοι του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.