Χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί μπροστά στο κτίριο του ΟΗΕ για την Μακεδονία

19 Μαρτίου 2018

Το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας έφερε, στο εσωτερικό της χώρας τους πολίτες ξανά στην πολιτική και στην προστασία των αναφαίρετων εθνικών δικαιωμάτων της χώρας που πρέπει να διαφυλαχθούν. Το ίδιο θέμα έδωσε στο εξωτερικό τη δυνατότητα στους όπου γης Έλληνες, να διατρανώσουν για μια ακόμη φορά πως η ψυχή τους βρίσκεται και κτυπά πάντα στην Ελλάδα, και μάχονται γι αυτήν, όταν και όποτε χρειαστεί.

Ιδιαίτερης σημασίας για τη διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 18 Μαρτίου και μάλιστα απέναντι από το κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Σ’ αυτό παραβρέθηκαν χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης και από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ενώ τα μηνύματά τους δεν απευθύνονταν μόνον προς τον ΟΗΕ, αλλά και προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Το συλλαλητήριο είχε ως κεντρικό σύνθημα “Μακεδονία είναι Ελλάδα” και το διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, σε συνεργασία με το Hellenic American Congress.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο βήμα του συλλαλητηρίου.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Στέλιος Κυριμλής αφού ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στον αγώνα αυτό, και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και την οργανωτική επιτροπή, αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και αναρωτήθηκε γιατί Έλληνες πολιτικοί και συμμαχικές κυβερνήσεις βιάζονται να παραχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Για τις διάφορες μάλιστα λύσεις που προτείνονται είπε χαρακτηριστικά πως «Με τα βόρειος και νότιος και άνω και κάτω Μακεδονία θέλουν να μας βάλουν να μαλώνουμε κι η Ελλάδα να διασπαστεί».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ ο ύπατος ταμίας, Γιώργος Χωριάτης. Μηνύματα στο συλλαλητήριο έστειλαν πολλοί φιλέλληνες αμερικανοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών κι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής, Κάρολιν Μαλόνι, δήλωσε πως «Η Μακεδονία είναι ελληνική» και ότι αυτό πρόκειται να το μεταφέρει στους συναδέλφους της στο Κογκρέσο. Η κ. Μαλόνι χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού για την Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι πολιτειακοί βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκης και Αραβέλλα Σιμωτά, ο πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, όπως και ο πολιτειακός γερουσιαστής Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα Greek News -απ’ όπου και οι λοιπές πληροφορίες για το κείμενο αυτό- δήλωσε “πως ο Ελληνισμός δίνει έναν αγώνα, κι όπως έχει αποδειχθεί στην ιστορία μας, οι Απόδημοι είναι αυτοί που δίνουν το σύνθημα για την Ελλάδα. Ο κ. Κρίστοφερ υπογράμμισε επίσης ότι: ‘Για αρκετά χρόνια κάναμε υποχωρήσεις για τη Μακεδονία, κάναμε υποχωρήσεις για το Αιγαίο και βέβαια η μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν στο κυπριακό. Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στο ύψος της και να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Ίσως ως απόδημοι Έλληνες να βλέπουμε τα πράγματα πιό καθαρά απ’ ό,τι στην Ελλάδα και την Κύπρο’”. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ στον χαιρετισμό του προς το συλλαλητήριο, επέκρινε τον πρώην πρόεδρο Μπους για την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το 2004.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Δημήτρης Μολοχίδης, είπε «Οι θέσεις που στηρίζουμε είναι αυτές που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και όχι οι εξτρεμιστικές εθνικιστικές θέσεις των Σκοπίων», ενώ κατήγγειλε τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, για μεροληψία.

 

Αμερικής Δημήτριος: Είμαι Μακεδόνας τουλάχιστον τρεις αιώνες

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση του Μακεδόνα Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Δημητρίου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Απευθύνομαι σε σας όχι με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου αλλά του Μακεδόνος, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη κι η οικογένεια μου έχει βαθιές ρίζες. Είμαι Μακεδόνας τουλάχιστον τρεις αιώνες. Μεγαλώσαμε με την αίσθηση ενός ιερού αγώνα, που έγινε για να μείνει η Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική. Αυτόν τον αγώνα τον κάνουμε πολλά χρόνια.

Κάναμε σήμερα έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να γίνει σεβαστή η ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα που γνωρίζει μία μόνο Μακεδονία την Ελληνική. Κάνουμε έκκληση η διεθνής οικογένεια να διευκολύνει μια δίκαιη και σωστή λύση του μακεδονικού ονόματος, για να προάγει την ειρήνη και τη ζωή στα Βαλκάνια. Δεν το θέλουμε μόνο για την Ελλάδα. Η σωστή λύση στο θέμα του ονόματος θα είναι σωστή λύση για όλα τα Βαλκάνια.

Εύκολες πολιτικολογίες, πονηρά σχέδια των εκάστοτε ισχυρών, πάσης φύσεως προπαγάνδες δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της ιστορίας. Οι άνθρωποι μπορούν να φαντάζονται ό,τι θέλουν και να λένε ό,τι θέλουν για το μέλλον. Είναι δικαίωμά τους. Φαντασία και μέλλον. Όμως δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε ένα γιώτα από το παρελθόν.

Το δεδομένο της ελληνικότητας της Μακεδονίας ανήκει ως αναπαλλοτρίωτο στοιχείο ιστορικό, αδέσμευτο, ολοκληρωτικό, πλήρες και ακέραιο σε αυτό που λέγεται Ελλάδα»!