Η Μεγάλη Εβδομάδα ενός μουσουλμάνου για να γίνει χριστιανός!

6 Απριλίου 2018

Σταύρωση, 16ος αιώνας, τουρκοκρατούμενη Μονή Παναγίας Τοχνίου, Μάδρες Αμμοχώστου, 41 Χ 32 εκ., λεπτομέρεια.

Πόσοι από μας οι οποίοι γεννηθήκαμε και ζήσαμε από τα γεννοφάσκια μας ως χριστιανοί, μπορούμε να δηλώσουμε πως ζήσαμε ένα πάθος: σχεδόν βίαιο και αγαπητικό για εκείνον τον Ιησού Χριστό, για τον οποίο μιλούν τα Ευαγγέλια; Και να που ένας πρώην μουσουλμάνος και νυν χριστιανός μπορεί να το ισχυριστεί, και να το διατρανώσει σε ένα αυτοβιογραφικό κείμενο.

Στο βιβλίο «Το τίμημα« των εκδόσεων «Πορφύρα» ο συγγραφέας του Joseph Fadelle, εξέχων μέλος παραδοσιακής αριστοκρατικής οικογένειας του Ιράκ, περιγράφει πως έζησε τη δική του Μεγάλη Εβδομάδα ,μέχρι να καταφέρει να βαφτιστεί χριστιανός. Και τελικά να δραπετεύσει από τη χώρα του και βρεθεί σε μια ευρωπαϊκή, στην οποία μπορεί κάποιος να επιλέγει την πίστη του.

Βέβαια, και στη Γαλλία όπου διαμένει τώρα, και πρωτοεκδόθηκε η μαρτυρία του το 2010, δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, χωρίς αστυνομική προστασία, αφού σύμφωνα με τη σαρία όποιος εγκαταλείψει το μουσουλμανισμό θα πρέπει να πεθάνει, δηλαδή να δολοφονηθεί. Και ο ίδιος αποκαλύπτει πως αυτό ενδεχόμενο δεν είναι θεωρητικό, αφού συγγενείς του αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν. Γι αυτό βρίσκεται ακόμη οικογενειακώς υπό αστυνομική προστασία.

Η Μεγάλη Εβδομάδα του συγγραφέα κράτησε 13 χρόνια, ενώ η γνωριμία του με τον χριστιανισμό άρχισε μετά την τυχαία συγκατοίκηση του με έναν ιρακινό χριστιανό κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας το 1987. Βεβαίως, όταν του ανακοίνωσαν πως θα μείνει με έναν χριστιανό, ένιωσε, όπως αναφέρει ο ίδιος: «σαν να με είχαν χτυπήσει με ρόπαλο». Για τον λόγο αυτό άρχισε να διαμαρτύρεται, αφού η οικογένεια του ήταν επικεφαλής της φυλής των Μουσάουι που προερχόταν κατευθείαν από τον Μωάμεθ, εξ ου και η αριστοκρατική του καταγωγή. Ο ίδιος είχε επιλεγεί από τον πατέρα του ως μελλοντικός διάδοχός του στην πρωτοκαθεδρία. Έτσι μετά την αναγκαστική γνωριμία του με τον χριστιανό Μασούντ, ένα του έμενε να κάνει, να προσηλυτίσει αυτόν στη δική του θρησκεία.

Οι εξελίξεις όμως τον διέψευσαν, αφού ο χριστιανός ιρακινός όταν άρχισαν να συζητούν για τα θέματα αυτά, του πρότεινε να διαβάσει ξανά ο ίδιος το Κοράνι «προσπαθώντας πραγματικά να αποκωδικοποιήσει τα νοήματα με το μυαλό του και να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του…».

Πάθος βίαιο και αγαπητικό για τον Ιησού

Έτσι όταν ο Μοχάμεντ, όπως ήταν το μουσουλμανικό του όνομα, άρχισε να διαβάζει το Κοράνι, με τον τρόπο που του υπέδειξε ο Μασούντ, του δημιουργήθηκαν ποικίλοι προβληματισμοί. Ανάμεσα σ’ αυτούς και όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στη μουσουλμανική ζωή και κοινωνία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «ο στίχος 34 της σούρας για τις γυναίκες, της Αν-Νισσά, διέτασσε «να επιπλήττετε [τις γυναίκες] των οποίων να φοβάστε την ανυπακοή», να τις «περιορίζετε στα μέρη που κοιμούνται», στην ανάγκη ακόμη και να «τις χτυπάτε»». Για τον λόγο αυτό ο Fadelle αναγκάστηκε να επισκεφτεί έναν ιμάμη και να ζητήσει κάποιες εξηγήσεις οι οποίες όμως δεν τον ικανοποίησαν. Αν δεν επιβάρυναν περισσότερο την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει… Και όταν ο χριστιανός Μασούντ του χάρισε ένα ευαγγέλιο, ο Μοχάμεντ άρχισε να το διαβάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συνδέοντας παράλληλα και άλλες καταστάσεις που ζούσε.

Γράφει ο ίδιος. «Μου συνέβαινε κάτι το εκπληκτικό, σαν μια βίαιη έκρηξη, που παράσερνε τα πάντα στο πέρασμά της, μαζί με μια αίσθηση θαλπωρής…

Σαν ξαφνικά ένα λαμπερό φως να είχε φωτίσει τη ζωή μου με έναν εντελώς καινούργιο τρόπο, δίνοντάς της όλο της το νόημα. Ήταν σαν να με είχε χτυπήσει κεραυνός ή κάτι ακόμη περισσότερο κι από αυτό!

Είχα την εντύπωση πως ήμουν μεθυσμένος, σαν να ανέβαινε στην καρδιά μου ένα συναίσθημα μιας απίστευτης δύναμης, ενός πάθους σχεδόν βίαιου και αγαπητικού για εκείνον τον Ιησού Χριστό, για τον οποίο μιλούσαν τα Ευαγγέλια».

«Θα σε σκοτώσουν»!

Ιδιαίτερο όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του χριστιανού συγκατοίκου του, όταν του ανακοίνωσε τη διάθεση του για μεταστροφή. Ο Μασούντ, που γνώριζε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι χριστιανός σ’ εκείνα τα μέρη, όταν άκουσε τον Μοχάμεντ να εκδηλώνει την πρόθεση του να γίνει χριστιανός εξερράγη λέγοντας του: «Δεν ξέρεις τι σου γίνεται! Θα σε σκοτώσουν…».

Όπως φάνηκε ο Φαντέλ δεν κατάλαβε σε τι δίνη πραγματικά έμπαινε! Με την πάροδο του χρόνου, όμως, άρχισε να το νιώθει έμπρακτα, αφού η ίδια η οικογένεια του, από την οποία περίμενε υποστήριξη, τον κυνήγησε, τον κακοποίησε, τον απείλησε, τον οδήγησε ενώπιον πολύ υψηλά ιστάμενου ισλαμιστή ιερωμένου. Ο τελευταίος εξέδωσε φετφά (γνωμοδότηση) θανάτωσης του, σε περίπτωση που αποδεικνυόταν πως ήταν πράγματι χριστιανός. Μετά από αυτό, αφέθηκε στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσεΐν, για να καταλήξει τελικά στις φοβερές φυλακές του Αμπού Γκράιμπ. Αυτές που μας έγιναν γνωστές πριν μερικά χρόνια και από τα βασανιστήρια αμερικανών στρατιωτικών εναντίον ιρακινών. Στις φυλακές αυτές έζησε 16 εφιαλτικούς μήνες, σε ένα κελί δύο επί δύο μέτρα, μαζί με πολλούς άλλους φυλακισμένους. Και μάλιστα παραμένοντας τις περισσότερες ώρες όρθιος.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την αποφυλάκισή του, τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του έμειναν σταθεροί στη νέα πίστη που επέλεξαν. Γι’ αυτό προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα, προσπαθώντας με συνωμοτικό τρόπο να συμμετέχουν σε χριστιανικές λατρευτικές τελετές και πνευματικές συναντήσεις. Αυτό, όμως, δεν έθετε σε κίνδυνο μόνον τους εαυτούς τους, αλλά και τους άλλους χριστιανούς τους οποίους συναναστρέφονταν. Για τον λόγο αυτό έπρεπε να φύγουν από το Ιράκ…

Αργολίδος Νεκτάριος: «Με την χάρη του Θεού κατάφερε να βγει νικήτής»!

Στην εισαγωγή του βιβλίου ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος (Αντωνόπουλος) σημειώνει: Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποδεικνύει πως και σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σύμφωνα με τον αδιάψευστο λόγο του αποστόλου Παύλου: «Οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται» (Β’ Τιμ. 3, 12).

Ο Joseph Fadelle, εντελώς αναπάντεχα, γνώρισε «τον άρτον της ζωής», ένιωσε τον συγκλονισμό της Θείας χάρης και αποφάσισε να ακολουθήσει τον Χριστό. Το περιβάλλον του, όμως, δεν το άντεξε. Οι ίδιοι οι δικοί του έγιναν εχθροί του, διώκτες του και καταδότες του. Η ζωή του έγινε ένα μαρτύριο. Στο πρόσωπό του, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε αληθινός ο λόγος του Χριστού: «Παραδώσει δε αδελφός αδελφόν εις θάνατον και πατήρ τέκνον… και έσεσθε μισούμενοι υπό πάντων διά το όνομά μου» (Μκ13, 12-13). Μέσα από απίστευτες δυσκολίες και περιπέτειες ο Joseph Fadelle, με τη χάρη του Θεού, κατάφερε να βγει νικητή».