Ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά και η Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητρ. Ναό Λεβαδείας

10 Απριλίου 2018

«Η νύχτα των Παθών, αγία Παρασκευή μεγάλη, θυμάσαι;…

Η νύχτα των Παθών μα και τ’ Απρίλη η νύχτα

της χώρας όλα, νόμιζες, να βουβαθούν γυρεύαν

θρήσκα και κατανυχτικά, τη σιγαλιά να κάμουν

μια προσφορά ευλαβική προς του Κυρίου τα Πάθη».

Κωστής Παλαμάς

Με κατάνυξη τελέστηκε ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 6 Απριλίου ε.έ. στην Ιερά Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά. Της ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος κατέβασε από το Σταυρό το Σώμα του Χριστού και αφού το τύλιξε σινδόνι λευκῇ και καθαρᾷ το μετέφερε εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχεία το εναπόθεσε στον στολισμένο επιτάφιο.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη και Καλή Ανάσταση και τα βιώματα αυτών των ημερών να συνοδεύουν όλους μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας και να μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός είναι κοντά μας και μας αγαπάει.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας. Ακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως καθώς και η συνάντηση με τους Επιταφίους του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τους πιστούς που είχαν καλύψει κάθε σπιθαμή της πλατείας της Λιβαδειάς ανέφερε πως η εντυπωσιακή αυτή κοσμοσυρροή φανερώνει μια μεγάλη αλήθεια, ότι στα βάθη της καρδιάς των περισσοτέρων ζει ο Χριστός. Φανερώνει ότι οι άνθρωποι αναζητούν το Χριστό και σπεύδουν να Τον συναντήσουν. Προέτρεψε όλους να πλησιάσουν το Χριστό με εμπιστοσύνη και ευχήθηκε σε όλους Καλή Ανάσταση με υγεία και δύναμη.