Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την τριετία 2018 – 2021

4 Απριλίου 2018

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ως επιστημονικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1939 στην Θεσσαλονίκη από επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, τα οποία ανήκαν στον πνευματικό και εμπορικό κόσμο της χώρας και, έκτοτε, η λειτουργία της είναι αδιάκοπη. Από την ίδρυσή της, στρατηγικός στόχος της ήταν ανέκαθεν και παραμένει εσαεί η υπεράσπιση και ανάδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Ο νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ, Βασίλειος Ν. Πάππας, Δρ Ιστορίας – Δικηγόρος – τ. Βουλευτής.

Τον στόχο αυτό υπηρετεί σταθερά με το επιστημονικό της κύρος, με εκδόσεις, ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και πνευματικές εκδηλώσεις προσφέροντας ως επιστημονικό Ίδρυμα, με τα ικανά στελέχη της και την στήριξη των εταίρων της, πολλές φορές αφανώς, πολύτιμη βοήθεια στην Ελληνική Πολιτεία στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων. Για το σημαντικό εθνικό και πνευματικό της έργο αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε ποικιλοτρόπως κατά καιρούς από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία.  Μέλη της είναι επιφανείς κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου, άλλοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, ανώτατοι στρατιωτικοί και κρατικοί λειτουργοί.

Η Αίθουσα Διαλέξεων της Ε.Μ.Σ.

Την Εταιρεία διοικεί εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και την οικονομική διαχείρισή της ελέγχει Εξελεγκτική Επιτροπή, που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία κάθε τρία χρόνια από την Γενική Συνέλευση των μελών της.

Στους σκοπούς της Εταιρείας περιλαμβάνεται η διοργάνωση διεθνών συμποσίων, καθώς και η συμμετοχή εκπροσώπων της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τα συνέδρια που διοργάνωσε η Εταιρεία μέχρι σήμερα σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία λόγω της συμμετοχής επιφανών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οργανώνει, επίσης, ημερίδες, διαλέξεις ενώ με Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και σχετίζονται με την Μακεδονία. Αυτό έπραξε και με το πρόσφατο Ψήφισμά της για το Ζήτημα των Σκοπίων καλώντας την Ελληνική Πολιτεία να πράξει το ιστορικό και πατριωτικό της καθήκον υπερασπιζόμενη την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Το Κτίριο του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

 

Με την ίδρυση του Δικτύου Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων (ΔΕΟΜ) ως αναπόσπαστο Τμήμα της στις αρχές του 2016, η Εταιρεία ενεργοποιώντας εκ νέου τη στοχοθεσία του παλαιού Κέντρου Αποδήμων Μακεδόνων, του οποίου αποτελεί φυσική συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό η ΕΜΣ χρησιμοποιώντας τις νέες δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία μας ενίσχυσε την επικοινωνία της με τους απανταχού της γης Ομογενείς Μακεδόνες και Φιλέλληνες και την σύσφιγξη των δεσμών της μαζί τους.

Η Αίθουσα του «Δικτύου Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων», στον 5ο όροφο του Κτιρίου Διοικήσεως της Ε.Μ.Σ.

Η Εταιρεία στεγάζεται σε ένα από τα καλύτερα κτηριακά συγκροτήματα της Ευρώπης και από τα πιο εμβληματικά της Θεσσαλονίκης. Στο πενταόροφο κτήριο της οδού Εθνικής Αμύνης βρίσκονται τα Γραφεία της Εταιρείας, το Δίκτυο Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων, τα Τμήματα Ιστοσελίδας και Εκδόσεων, η Βιβλιοθήκη, το Λογιστήριο και το Βιβλιοπωλείο.

Η Βιβλιοθήκη της Ε.Μ.Σ.

Η Βιβλιοθήκη της Εταιρείας με περίπου 80.000 τόμους βιβλίων, περιοδικών, χειρογράφων, εφημερίδων, χαρτών καθώς και άλλο μη βιβλιακό υλικό, το οποίο πολλαπλασιάζεται συνεχώς με αγορές, δωρεές και ανταλλαγές, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες Βιβλιοθήκες της χώρας.

Το πενταόροφο κτίριο Διοικήσεως της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών επί της οδού Εθνικής Αμύνης 4.

Η Πινακοθήκη, λειτουργεί στον έκτο όροφο του Μεγάρου της οδού Ν. Γερμανού, διαθέτει 920 έργα στην μόνιμη συλλογή της η οποία πλουτίζεται διαρκώς από αγορές και προσφορές προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες ετησίως ενώ παράλληλα οργανώνει και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Η Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Μ.Σ., στον 2ο όροφο του Κτιρίου Διοικήσεως.

Η νέα Διοίκηση συνεχίζει την ίδια διαδρομή που χάραξε η Εταιρεία με την εμβληματική παρουσία της επί έναν περίπου αιώνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας γενικότερα, και εστιάζει τις άμεσες προτεραιότητές της: στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της σύγχρονης ηλεκτρονικής υποδομής, στην ψηφιοποίηση του σπάνιου έντυπου και αρχειακού υλικού της Βιβλιοθήκης της και του εικαστικού της Πινακοθήκης της, στην ενίσχυση του Ηλεκτρονικού Δικτύου της «Ιωάννης Μανδύλας», στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με τον Ελληνισμό της Διασποράς. Τέλος, αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Μακεδονία για την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων με κεντρικό θέμα την ανάδειξη της θυσιαστικής προσφοράς, του ορθόδοξου φρονήματος και της Ιδέας περί ελευθερίας των αγωνιστών του ’21 (200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, 1821-2021).

Ακολουθεί η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την τριετία 2018-2021 καθώς και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2018-2021

ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την τριετία 2018 – 2021, που εξέλεξε η Γενική Συνέλευση των εταίρων το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 συνεκροτήθη σε Σώμα ως εξής:

 

Πρόεδρος : Βασίλειος Ν. Πάππας, Δρ Ιστορίας, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής

Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Πουρνάρης, επίτιμος Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, π.    Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Έφορος Μακεδονίας-Θράκης του Σώματος Ελλήνων         Προσκόπων

Γενικός ΓραμματέαςΚωνσταντίνος Π. Χρήστου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΤαμίαςΑθανάσιος Μιχαηλίδης, Δικηγόρος

Έφορος ΒιβλιοθήκηςΑδελαΐς Ισμυρλιάδου, Δρ Ιστορίας, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος   Φιλολόγων

ΜέληΔημήτριος Γαρούφας, Δικηγόρος, π. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου     Θεσσαλονίκης

Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Καθηγητής Ιατρικής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ.

Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Α.Π.Θ.

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος, Λέκτορας Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν:

1ος  Μαστραντώνη Βαρβάρα

2ος  Γιαννόπουλος Νικόλαος

3ος  Λυκοτραφίτης Π. Κωνσταντίνος