Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.

10 Μαΐου 2018

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαίου 2018 και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Την σχετική απόφαση το Τμήμα Θεολογίας την είχε λάβει ομόφωνα τον Μάρτιο του 2016, αλλά λόγω της κοίμησης της μητέρας του Πατριάρχη η τελετή επιτιμοποίησης αναβλήθηκε για εφέτος. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ιδιαίτερα η πολυετής προσφορά του στην Εκκλησία, τη Θεολογία και την Ιεραποστολή.

Στο σκεπτικό Εισήγησης τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. σημειώνουν:

«Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’ αποφοίτησε από την Σχολή μας το έτος 1979. Έχει διακριθεί για το ιεραποστολικό του έργο στην αφρικανική Ήπειρο και ιδιαίτερα ως Μητροπολίτης Καμερούν, όπου ανήγειρε ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία και έπειτα στη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, όπου ίδρυσε έξι ιεραποστολικά κέντρα, ελληνικό πολιτιστικό κέντρο, νοσοκομείο, τεχνικές σχολές, παιδικούς σταθμούς και ελληνικές κοινότητες.

Προ της εκλογής του εις Επίσκοπον Κυρήνης (1990) διετέλεσε Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εις Οδυσσόν, συνέχισε τις σπουδές του και συνέστησε ίδρυμα ελληνικού πολιτισμού και μουσείο φιλικής εταιρείας. Πλησίον των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Νικολάου και Πέτρου, του οποίου διετέλεσε πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας, αλλά και Παρθενίου, του οποίου διετέλεσε εκπρόσωπος και διευθυντής του γραφείου του στην Αθήνα, αλλά και από την προτέρα εις την Εκκλησία της Κρήτης διακονία του, πλησίον του Γέροντός του Ρεθύμνης του από Λάμπης και Σφακίων Θεοδώρου, γαλουχήθηκε και διαπαιδαγωγήθηκε εις το διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό πνεύμα και βίωμα της καταλλαγής, της ειρήνης και του διαλόγου, αρετές τις οποίες, μεταξύ άλλων, προάγει και διακηρύττει κατά την δεκαετή πατριαρχία του, εργαζόμενος διά την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ως Πατριάρχης συνεχίζει το ιεραποστολικό του έργο. Επισκέπτεται τις ορθόδοξες κοινότητες της Αφρικής, όπου λειτουργεί, χειροτονεί κληρικούς, εγκαινιάζει ναούς και άλλα ευαγή ιδρύματα και κηρύττει τον ευαγγελικό λόγο. Με τον μειλίχιο και ειρηνικό χαρακτήρα του δημιουργεί αδελφικές σχέσεις μεταξύ αφρικανών, αράβων και ελλήνων. Πρόσφατα η Νομική Σχολή Αθηνών τον αναγόρευσε επίτιμο Διδάκτορα.

Οι υπογράφοντες καθηγητές, για την παραπάνω προσφορά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στο χριστιανικό κόσμο, στην αφρικανική Ήπειρο και στον ελληνισμό, εισηγούνται αιτιολογημένα, και μετά άπό συζήτηση, την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα, ως προκαθημένου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ως Πατριάρχου, που εργάζεται και μοχθεί για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών, λαών, ανθρώπων και πολιτισμών στην Αφρική».

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα τελετής για την Αναγόρευση Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής. Μετά τον Χαιρετισμό του Πρύτανη θα αναγνωσθούν τα μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αντιφωνώντας η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ θα ομιλήσει με θέμα: «Η ιεραποστολή στην Αφρική εν έργω και λόγω». Η όλη τελετή θα ολοκληρωθεί με βυζαντινούς ύμνους από τον βυζαντινό χορό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Παπαεμμανουήλ.

Δείτε το πρόγραμμα της τελετής εδώ