Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας

 
Παιδικά / Παίζοντας... μαθαίνω

To αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας είναι ένα βιβλίο που ταξιδεύει τον αναγνώστη στους χρόνους του Βυζαντίου.  Έχοντας ως κέντρο αναφοράς τον ναό της Αγια-Σοφιάς, μαθαίνει στοιχεία για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ακολουθώντας τη σειρά των γραμμάτων της αλφαβήτου. Αρχιτεκτονική, Δημοτικά τραγούδια και ποιήματα, ο Θρήνος της Άλωσης, ο Ιουστινιανός, οι καρκινικές επιγραφές και ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, τα νομίσματα και τα ψηφιδωτά, οι Φράγκοι και οι Οθωμανοί, αναφέρονται μεταξύ αυτών που μπορεί να διαβάσει ο νεαρός αναγνώστης και να τα κάνει κτήμα του παίζοντας με τις προτεινόμενες δραστηριότητες.

Ξεναγός είναι ο Νικηφόρος, ένας σύγχρονος μικρός περιηγητής. Μέσα από ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις, θρύλους, δημοτικά και σύγχρονα τραγούδια και αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα, το βιβλίο, εμπλουτισμένο με περισσότερες από 40 πρωτότυπες δραστηριότητες και παιχνίδια, μπορεί να εμπνεύσει ξεχωριστά έργα.

 

Το παιδικό βιβλίο «Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας», της εκπαιδευτικού κ. Εύης Τσιτιρίδου Χριστοφορίδου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη, με εικόνες της κ. Λέλας Στρούτση. Προτείνεται για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού, και κυρίως της Ε΄ τάξης, καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα παράπλευρο βοήθημα για τη διδασκόμενη Βυζαντινή Ιστορία.