Η μνήμη της αγίας Μαρκέλλας στη Χίο

23 Ιουλίου 2018

Με ευλάβεια των πιστών και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε και εφέτος στην Χίο η μνήμη της Αγίας ενδόξου Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος.

Το εσπέρας της παραμονής ετελέσθη πολυαρχιερατικός Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, ο οποίος και εκήρυξεν τον Θ. Λόγον και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Κατά την διάρκειαν του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος ετίμησε τούς δύο Αρχιερείς με αναφορές στην θρησκευτική, εθνική και πολιτιστική παράδοση των Μητροπόλεών των.

Την κυριώνυμον ημέραν ετελέσθη πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, ο οποίος και εκήρυξε τον Θ.Λόγον και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν Μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛῼΔΟΣ».

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας οι Σπουδαστές της ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών ετίμησαν τον Σεβ. Μητροπολίτην Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκον με αναμνηστική πλακέτα για την διαρκή συμπαράστασή του στις σπουδές τους.

Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος αναφέρθηκε στην Εθνική σημασία της Ελληνικῆς Εμπορικῆς Ναυτιλίας και ετοποθέτησε την πλακέτα στην Εικόνα της Αγίας Μαρκέλλης.

Ακολούθησε λιτάνευση της Ι. Εικόνος της Αγίας και η επίδοση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκον των χρηματικών βραβείων εκ μέρους του Ι. Προσκυνήματος σε όλους τούς μαθητές όλων των Σχολείων της Βολισσού ανεξαρτήτως βαθμολογίας, οικονομικής καταστάσεως, θρησκεύματος, καταγωγής κ.λ.π. γιατί η Ορθόδοξη Πίστη μας και η παράδοση του Έθνους μας έχουν οικουμενική αποστολή.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων οι Σεβ. Μητροπολίτες επεσκέφθησαν την Βιβλιοθήκην της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών «ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ».

Οι λατρευτικές συνάξεις θα συνεχισθούν στην απόδοση της Εορτής (30 Ιουλίου) με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την διεξαγωγή του «ΔΡΟΜΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ».