Άγιος Πορφύριος: Συμβουλές σε παιδίατρο για να θεραπεύει ο Χριστός τα παιδάκια!

19 Αυγούστου 2018

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, (1906-1991). Αγιορειτική Φωτοθήκη.

[Ερώτηση του Αγίου Πορφυρίου προς παιδίατρο]:
Πώς εξετάζεις τα παιδιά;
– Έτσι…
– Άκουσε να σου πω. Την ώρα που εξετάζεις το κάθε παιδάκι θα κάνεις μέσα σου ένθερμη προσευχή με αγάπη: “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησε τον δούλον σου”. (Και λέγοτας αυτά έπαιρνε βαθειά εισπνοή ή άννοιγε τα χέρια του).
Να έτσι, με ανοιχτή καρδιά θα παρακαλείς για το κάθε παιδάκι. Είναι μια ψυχούλα που έστειλε ο Θεός στα χέρια σου.
Και καθώς θ’ ακουμπάς το χέρι σου στο κεφαλάκι τους, θα προσεύχεσαι ένθερμα μέσα σου, η χάρις του Θεού θα μεταγγίζεται στην ψυχούλα του παιδιού.
Όλα αυτά μυστικά. Δεν θα καταλαβαίνουν τίποτα οι άλλοι.
Θα τους δίνεις τα φάρμακα που λέει η επιστήμη σου, αλλά τελικά ο Χριστός θα θεραπεύει το παιδί, που παρακαλείς εσύ και οι γονείς του. Το πιστεύεις αυτό;

Άλλη φορά του έλεγε [στον παιδίατρο]:
– Δεν σε βλέπω να εξετάζεις τα παιδιά όπως σου είπα. Σε τρώει η ρουτίνα και ξεχνιέσαι.
Μωρέ, δώσου στον Χριστό, και πρόσφερε στο Χριστό αυτά τα πλασματάκια με την προσευχή σου, να τα αγιάζεις!
Είδες, ο Χριστός θεράπευε χρησιμοποιώντας αισθητό τρόπο, είτε τους έπιανε το χέρι, ή ήγγιζε τους οφθαλμούς, τη γλώσσα, έτσι θα κάνεις κι εσύ.
Πιάνοντας στην αγκαλιά σου το μικρό παιδί, ή πιάνοντας το χέρι του μεγάλου, με την δοσμένη στο Χριστό έντονη και θερμή προσευχή σου, μετάγγιζε τους χάρη Θεού. Το ίδιο δεν κάνει και ο ιερεύς σε κάθε μυστήριο;
Για να έλθει η χάρις του Αγίου Πνεύματος, βάζει αισθητά το χέρι του στο κεφάλι του εξομολογουμένου, του χειροτονουμένου, του νυμφευομένου, του βαπτιζομένου κτλ.
Είναι μυστική δύναμις η προσευχή, που μεταδίδεται μυστικά στην ψυχή του άλλου.

Από το βιβλίο του Μοναχού Αγαπίου, «Η θεϊκή φλόγα που άναψε στην καρδιά μου ο Γέρων Πορφύριος», έκδοση του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου «Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος».