Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος

25 Οκτωβρίου 2018

Στο πλαίσιο του μαθήματος και των Ασκήσεων της Λειτουργικής, φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, με την ευλογία του οικείου ιεράρχη κ. Ιγνατίου, εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκδρομή στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος. Τους φοιτητές συνόδευαν οι καθηγητές κ.κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Ηλίας Ευαγγέλου, Πέτρος Παναγιωτόπουλος και Τρύφων Τσομπάνης. Σταθμός στην επίσκεψη αυτή ήταν το παραδοσιακό χωριό Μακρινίτσα του Πηλίου, όπου ξεναγήθηκαν από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνό στο προσφάτως εγκαινιασθέν μουσείο εκθεμάτων εκκλησιαστικής-λειτουργικής τέχνης, αλλά και στους ιστορικούς ιερούς ναούς του χωριού.

Το μεσημέρι η Ι. Μητρόπολη παρέθεσε γεύμα στους φοιτητές και τους καθηγητές τους, οι οποίοι πριν αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη προσκύνησαν στην Ι. Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς. Η εκπαιδευτική, προσκυνηματική και πνευματική αυτή ευκαιρία έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να χαρούν τη φιλοξενία και την αγάπη της Τοπικής Εκκλησίας του Βόλου και να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία, τη θρησκευτική παράδοση, τη μοναστική ζωή και τα μνημεία της περιοχής του Πηλίου με σημείο αναφοράς την Μακρινίτσα.

Αναμφίβολα η επίσκεψη αυτή ανέδειξε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Ποιμαίνουσας Εκκλησίας και ενίσχυσε την εκτίμηση των φοιτητών μας στην διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας στον πολιτισμό, στην ιστορική συνέχεια, στην εθνική συνείδηση και στην πνευματική αφύπνιση του λαού μας.