Η Επέτειος του «ΟΧΙ» στη Κόνιτσα

31 Οκτωβρίου 2018

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 26/10 με την επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και το προσκύνημα των μαθητών όλων των σχολείων στο κενοτάφιο των πεσόντων στον Άγιο Αθανάσιο Κόνιτσας και στο Λόφο του Εφέδρου Ανθ/γού Παύλου Παυλίδη στην τοπική κοινότητα Ελευθέρου.

Επετειακή εκδήλωση με θέμα «Η εξέλιξη της Μάχης της Πίνδου, καθώς και η δράση της Ταξιαρχίας Ιππικού υπό τη διοίκηση του Βουρμπιανίτη Συνταγματάρχη Σωκράτη Δημάρατου» πραγματοποιήθηκε στο Σχολαρχείο της τοπικής κοινότητας Βούρμπιανης με κύριο ομιλητή τον κ. Λάζαρο Καναβούρακαι την παρουσίαση των ιστορικών Μαχών του ’40 από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας κ. Αθανάσιο Λάκκα. Στη συνέχεια αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στο Δημαρχείο Κόνιτσας με προβολές επετειακών ντοκιμαντέρ και επετειακά τραγούδια από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» και τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Δήμου Κόνιτσας.

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου,χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσηςκ. Ανδρέα, έγινε Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Κόνιτσας, τις αρχές του τόπου και τοπικούς φορείς στο μνημείο Ηρώων έμπροσθεν του Δημαρχείου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Στάθης Βίνος, συνταξιούχος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας με θέμα «Η σημασία της 28ης Οκτωβρίου 1940», ενώ ακολούθησε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία Κόνιτσας από τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κόνιτσας.