Ονομαστήρια Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου

14 Νοεμβρίου 2018

Με την επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Το εσπέρας της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2018 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, Γενικού Διευθυντού της Ε.Κ.Υ.Ο. και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών, συνοδών των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Προ της Απολύσεως, ο χοροστατών Σεβασμιώτατος άγιος Ιλίου ευχήθηκε με γεμάτους αγάπη λόγους και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για τα ονομαστήριά του.

Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρό τους κ. Δημήτριο Γκίκα, για να τιμήσουν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νικόλαος Μαυραγάνης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς, Αντιδήμαρχοι και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπύρος Αθανασίου, ο τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων και Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Ιεράρχες για την παρουσία και τις ευχές τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, με πολλή εγκαρδιότητα, και όλους τους Κληρικούς και τους λαϊκούς αδελφούς για την παρουσία και την αγάπη τους.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, εψάλη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος, Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και, εν συνεχεία,  ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων, Σύρου κ. Δωροθέου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Μεθώνης κ. Κλήμεντος και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή και αρκετών Ιερέων.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, αναφερθείς πρωτίστως στον ιερό Χρυσόστομο, όπως και στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους αγίους Ιεράρχες, τις τίμιες συνοδείες τους και ιδιαιτέρως τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα, τους αγίους Ιεροψάλτες, και τον ευσεβή λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας για την ποικιλότροπη καθημερινή τους αγάπη και την στήριξή τους στο επισκοπικό του έργο, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστία προς τον πνευματικό του υιό και ομιλητή π. Νικηφόρο, για τους γεμάτους αγάπη και υιική στοργή λόγους του προς το πρόσωπό του.

Στη Θεία Λειτουργία ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος κ. Ιωάννης Σουρβάς, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και της Δευτεροβάθμιας κ. Δημήτριος Κυριτσόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητος Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευβοίας κ. Ευστράτιος Καρλατήρας, πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.ά.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την αναχώρηση των Αγίων Αρχιερέων, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος μετέβη στο Κοιμητήριο Χαλκίδος, όπου και τέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο επί του Τάφου του μακαριστού Γέροντός του, Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου του Α΄ (Βέργη).

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και του Λαού στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κάτω από την όμορφη μελωδία των παιδιών της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Παυλου Κουρμπέτη, τα οποία με πολλή αγάπη προσήλθαν στην γιορτή του πνευματικού τους πατέρα και τραγούδησαν εξαιρετικά γνωστά τραγούδια της πλούσιας ελληνικής μουσικής.

 Η Ιερά Μητρόπολις, μέχρι το πεζοδρόμιο εκτός αυτής, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν αυθόρμητα για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας, μεταξύ των οποίων οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Κληρικοί της Τοπικής μας Εκκλησίας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, η Βουλευτής Ευβοίας κ. Ζωή Λιβανίου, ο τ. Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, η Δήμαρχος Ερετρίας-Αμαρύνθου κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, Εκπρόσωποι του Ενδόξου Στρατού,  του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, πολλοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη τοπικών Συλλόγων και Φορέων, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως μνημονεύονται τα παιδιά που διακονεί ο δραστήριος Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», γέροντες από το Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεώς μας, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, Διευθυντές Σχολείων και Καθηγητές μαζί με μαθητές τους, Κατηχητές με παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων, εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., αλλά και πλήθος πολύ του Λαού της Πόλεως και της Μητροπόλεως, ενώ πολλοί χριστιανοί από μακρινά μέρη της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως η Βόρεια Εύβοια και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά και Ευβοείς του Εξωτερικού, ευχήθηκαν τηλεφωνικά στον Σεβασμιώτατο.

Για ακόμη μια φορά η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία για τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας ώστε καταρχήν να λάβουν ευκαιρία μίμησης του Αγίου και, όπως σε όλες τις εκκλησιαστικές εορτές και πανηγύρεις, να ζήσουν, με κέντρο την Θεία Ευχαριστία, το γεγονός της ενότητας της Τοπικής μας Εκκλησίας στο πρόσωπο του Επισκόπου και να προσευχηθούν στο Θεό για να Τον στηρίζει στα πολυεύθυνα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????