Προσβάσιμη σελίδα

«Κοινωνικὰ Παλαιών Διδασκάλων-Μέρος Β΄»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής «Κοινωνικά Παλαιών Διδασκάλων – Μέρος Β΄» στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Γέρακα από την Ενωμένη Ρωμηοσύνη.

Κατά την εκδήλωση τρεις ξεχωριστοί ομιλητές παρουσίασαν το βιβλίο. Ο ομότιμος Καθηγητής Μουσικολογίας κ. Βουρλής Αθανάσιος μίλησε εκτενώς για την ιστορικολειτουργική θεώρηση του Κοινωνικού μέσα στη θεία λατρεία, ο υποψήφιος διδάκτωρ κ. Πολυκαρπίδης Πολύκαρπος μέσῳ ψηφιακών προβολών ανέδειξε τη σχέση παλαιάς και νέας γραφής της βυζαντινής μουσικής, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ.  Πολίτης Κωνσταντίνος αναφέρθηκε σε βιογραφικά στοιχεία των σπουδαίων συνθετών των έργων που περιλαμβάνονται στον Τόμο.

Ακολούθως, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με υποδειγματικές εκτελέσεις τριών Κοινωνικών από τους βυζαντινούς χορούς των Μαϊστόρων της Πόλης του κ. Νταραβάνογλου Γρηγόριου, της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, του κ. Κωνσταντίνου Γεωργίου και της χορωδίας «Ἑν Ψαλτηρίῳ» του κ. Φωτόπουλου Κωνσταντίνου, οι οποίες  μετέφεραν το κοινό στις ένδοξες ημέρες του Βυζαντίου.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστη ο επιχώριος Δήμαρχος Γέρακα καθώς και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος εξήρε τόσο τους εισηγητές των ομιλιών, όσο και τις εκτελέσεις των χορωδιών ευχαριστώντας παράλληλα και την Ενωμένη Ρωμηοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιότατος ευχαριστήθηκε τόσο πολύ μΕ τις χορωδίες, που έκανε δώρο σε όλους, χορωδούς και χοράρχες, 60 βιβλία «Κοινωνικά Παλαιών Διδασκάλων – Μέρος Β΄», τα οποία  μοίρασε προσωπικά στον καθένα ο ίδιος.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»