Προσβάσιμη σελίδα

«Συνεργασία Ιερέως και Ψάλτου βάσει του εκκλησιαστικού τυπικού»

Τα Σεμινάρια Εκκλησιαστικού Τυπικού «Γεώργιος Βιολάκης» συνεχίζουν, Θεού θέλοντος, την σειρά των δωρεάν διαλέξεων και κατά το ήδη αρξάμενον σωτήριον έτος 2019.

Η 8η διάλεξι του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθή  στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ν. Παναγόπουλος (διεύθυνσι· Χαβρίου 3 και Κολοκοτρώνη, Σύνταγμα Αθηνών, τηλ. 210-322.4819) την Δευτέρα 28 ᾿Ιανουαρίου 2019, ώρα 19.00 (7 μ.μ.), με θέμα: «Συνεργασία Ιερέως και Ψάλτου βάσει του εκκλησιαστικού τυπικού».

Εἰσηγητής· αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, προϊστάμενος ι. ναού αγίου Ελευθερίου Γκύζη Αθηνών, γραμματεύς των Συνοδικών ᾿Επιτροπών «Θείας Λατρείας» και «Λειτουργικής ᾿Αναγεννήσεως».

Μετά την διάλεξι θα επακολουθήσῃ σχετική συζήτηση, ως είθισται.

 

Σε κάθε διάλεξι παρουσιάζονται βασικές αρχές του εκκλησιαστικού τυπι­κού (και πρακτικών λειτουργικών θεμάτων), αρχές αντικειμενικές βάσει της επιστήμης και όχι απόψεις προσωπικές και αυθαίρετες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους διακονούν στο ιερό αναλόγιο και στο άγιο βήμα, στους μαθητές της εκκλησιαστικής μουσικής, αλλά και σε κάθε φι­λακόλουθο πιστό.

Με την ολοκλήρωσι του σεμιναρίου (Μάιος 2019) θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους θα το έχουν παρακολουθήσει συστηματικώς.

Η συμμετοχή είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.

 

Οι επόμενες διαλέξεις του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

 Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, «Σύγχρονα ετήσια τυπικά βοηθήματα».

 Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, «῾Η ακολουθία του Ευαγγελισμού – ανάπτυξι και μεταβολές του τυπικού της εορτής».

 Δευτέρα 15 ᾿Απριλίου 2019, «῾Η σταύρωσις του Κυρίου και ο ύμνος “Του δείπνου σου του μυστικού” — ερμηνευτική προσέγγισι με προεκτάσεις στο τυπικό».

 Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, «Δυσκολίες στην εφαρμογή του Τυπικού σήμερα»  — Λήξι του σεμιναρίου και επίδοσι των βεβαιώσεων συμμετοχής.

Για κάθε διάλεξι θα ανακοινώνωνται εγκαίρως οι τελικές λεπτομέρειες με εδικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου (ιστοσελίς «Συμβολή» www.symbole.gr – φόρουμ «Διάλογοι Συμβολής» http://www.symbole.gr/forum/).

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»