Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

23 Ιουλίου 2015

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση με τίτλο: «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», που θα πραγματοποιηθεί στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο), με μια επιλογή εκθεμάτων από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας  που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία.

texnologia6

Θα παρουσιαστούν λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Τα εκθέματα αποτελούν προϊόν πολύχρονης, ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να ισχυροποιήσει την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.

1 Αυγούστου 2015 – 10 Ιανουαρίου 2016

Σχεδιασμός-Eπιστημονική επιμέλεια:
Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας