Η Γουμένισσα εόρτασε την Παναγία της

18 Αυγούστου 2015

Με λαμπρότητα και κάθε εκκλησιαστική ιεροπρέπεια εόρτασε η ακριτική κωμόπολη της Γουμένισσας την προστάτιδα της, τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γουμένισσας. Πρόκειται για το μοναδικό προσωνύμιο της Παναγίας που εορτάζει στα τριήμερα του Δεκαπενταυγούστου.

goumenissa6

Το εσπέρας της Κυριακής της 16ης Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, μετά από πρόσκληση του οικείου ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου. Τα ιερά αναλόγια εκόσμησαν με την τέχνη τους, τον μεν δεξιό χορό ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Χασανίδης, τον δε αριστερό χορό ο π. Ραφαήλ, δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης στην περιοχή.

goumenissa7

Το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιερισσού κ. Θεόκλητος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε ιερά λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην κεντρική πλατείας της πόλεως στην οποία έγινε δέηση. Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, στην οποία τόνισε την σημασία της παρουσίας της Παναγίας στη ζωή μας, ως φοβεράς προστασίας και αδιάψευστης μεσίτριας προς τον Υιό και Θεό Της.

goumenissa4

Το γεγονός της εορτής της Παναγίας Γουμένισσας έρχεται ως επιβεβαίωση του λόγου ότι ο μήνας Αύγουστος αποτελεί μήνας της Παναγίας. Όλο το μήνα εορτάζεται το όνομα της Θεοτόκου, η οποία τιμάται όλως ιδιαιτέρως από τον πιστό ελληνικό λαό. Να σημειωθεί εν κατακλείδι ότι η εορτή φέτος τελέστηκε στον απόηχο της επίσημης ανακήρυξης της Μητροπόλεως Γουμενίσσης από προσωποπαγούς σε κανονική Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στιγμές από την πανήγυρη:

goumenissa12 goumenissa8 goumenissa2 goumenissa9 goumenissa11 goumenissa10 goumenissa5