Πανηγυρικός Εορτασμός στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι Παναγίας Τρύγης στη Λήμνο

24 Αυγούστου 2015

H Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας διατηρεί στην νήσο Λήμνο, στό χωριό Προπούλι, ιστορικό μετόχι από του 14ου αιώνος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στό ναΰδριο του Ιερού Μετοχίου, το οποίο έκτισε ο Σιμωνοπετρίτης Μοναχός Αγάπιος το έτος 1706,  φυλάσσεται η θαυματουργός ιερά εικόνα της Παναγίας Τρύγης η οποία τυγχάνει ιδιαιτέρως αγαπητή στόν πληθυσμό της νήσου.

trigiti3

Πολλά θαύματα της εικόνος αυτής μαρτυρούνται από τούς κατοίκους της νήσου μέχρι σήμερα, ιδιαιτέρως δε σε μικρά παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Η ιερά αύτη εικών συν τοις άλλοις αποτελεί εξαίρετο δείγμα εκκλησιαστικής εικονογραφίας, όπου η Παναγία εικονίζεται με λευκό αντί ερυθρού πέπλου, πράγμα ιδιαιτέρως σπάνιο καί αποδεικτικό της προστασίας της Παναγίας στο νησί. Οι κάτοικοι όταν δέχονται τα θαύματά της την αναγνωρίζουν από το λευκό πέπλο ως την Παναγία του τόπου τους.

trigiti7

Κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την 15ην Αυγούστου εκάστου έτους συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος προσκυνητών από ολόκληρη τη Λήμνο, αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδος.

IMG_3368

Ιδιαιτέρως συρρέουν πολλοί ομογενείς απόδημοι Λήμνιοι οι οποίοι ζουν στην Αυστραλία, την Αμερική και την Αφρική. Όλος αυτός ο κόσμος προσέρχεται για να βιώσει την υπέροχη υμνολογική και λειτουργική πανδαισία την οποία η Παράδοση της Εκκλησίας μας διεφύλαξε για το Πανάγιο Πρόσωπο της Θεομήτορος.

IMG_3384

Οι  ψαλμωδίες και οι ακολουθίες τελούνται σύμφωνα με το αγιορειτικό ύφος και τυπικό, με την προσωπική παρουσία πατέρων από τη Σιμωνόπετρα μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως κατανυκτική.

trigiti1Το Ιερό Μετόχιο βρίσκεται σε περιοχή η οποία έχει πολλά υπόγεια ύδατα, πράγμα που μαρτυρείται και από την χλωρίδα της περιοχής, η οποία στο πεδινό της σημείο είναι ιδιαιτέρως πράσινη σε αντίθεση με το υπόλοιπο τοπίο. Στα παλαιά όρια του Μετοχίου γινόταν στο παρελθόν η μεγαλύτερη καλλιέργεια ποιοτικού βάμβακος στη Λήμνο.

DSC_0204 IMG_0010

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες καταβάλλεται υπό της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας προσπάθεια αναδιοργανώσεως του Μετοχίου και λειτουργίας αυτού με κέντρο πάντοτε την Θεία Λατρεία και την τιμή της θαυματουργού ταύτης εικόνος της Παναγίας Τρύγης.

Παρούσα στον πανηγυρικό εορτασμό της Παναγίας Τρύγης ήταν και η Πεμπτουσία με εκπρόσωπο τον διευθυντή σύνταξης Νίκο Κόϊο.