Πόλοι, μεσημβρινοί και παράλληλοι

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Για μαθητές της Στ΄ τάξης

earth11_mesa_Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου της Γεωγραφίας αναφέρονται κάποια στοιχεία για τη Γη. Προκειμένου να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις γνώσεις τους οι επιστήμονες και για να μπορούν να συνεννοηθούν με σαφήνεια, χώρισαν τη σφαίρα της Γης σε μεγάλες «φέτες». Αυτό το έκαναν χαράσσοντας τεράστιους κύκλους που περνούν από τους δύο πόλους της, τον Βόρειο και τον Νότιο. Βέβαια, οι κύκλοι αυτοί είναι νοητοί, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αυτοί ονομάζονται μεσημβρινοί. Το πρώτο από τους μεσημβρινούς αυτούς, τον ορίσαμε για να έχουμε κάποια αρχή στις μετρήσεις που κάνουμε στη Γη, όπως θα δεις στα επόμενα μαθήματα. Πρακτικά, οι μεσημβρινοί είναι άπειροι και είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους.

Ο Ισημερινός είναι ο μεγαλύτερος από τους νοητούς κύκλους που τέμνονται κάθετα με τους μεσημβρινούς. Άπειροι νοητοί κύκλοι παράλληλοι με τον ισημερινό κυκλώνουν τη σφαίρα της Γης. Είναι ίσοι ανά δύο καθώς ανεβαίνουμε προς τον Βόρειο Πόλο και κατεβαίνουμε προς τον Νότιο Πόλο.

Παρακάτω μπορείς να δεις πιο παραστατικά απ΄ ό,τι στο βιβλίο σου πληροφορίες για τους πόλους, τους μεσημβρινούς και τους παραλλήλους της Γης.

Στην τελευταία από τις παρακάτω διαφάνειες μπορείς να δεις πού θα εντοπίσεις τους τόπους που προτείνονται στη σελ. 16 του βιβλίου σου.

View more presentations or Upload your own.
footer eap