Ψηφιοποίηση 62.000 χειρογράφων στην Αθήνα!

6 Οκτωβρίου 2015

Ύστερα από εντατικές προσπάθειες, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης πάνω από 62.000 χειρογράφων στην Αθήνα!

Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς και σχεδιασμού, το Κέντρο Μελέτης των Χειρογράφων της Καινής Διαθήκης  (CSNTM) ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη φάση ψηφιοποίησης των χειρογράφων της Καινής Διαθήκης στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών. Η ΕΒΑ είναι μία από τις πέντε κορυφαίες τοποθεσίες μελέτης χειρογράφων Καινής Διαθήκης στον κόσμο.

Πηγή:http://friendsofcsntm.com/

Πηγή:http://friendsofcsntm.com/

Κατά τη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος, το Κέντρο ήταν σε θέση να ψηφιοποιήσει 135 ελληνικά χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης. Σχεδόν 30 ειδικοί βρέθηκαν στην Αθήνα εκ περιτροπής κατά τη διάρκεια των τριών μηνών αυτής της φάσης και εν μέσω της σκληρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Ωστόσο, οι ομάδες συνέχισαν το έργο τους μέσα στην καρδιά του θερμού καλοκαιριού, εργαζόμενοι κάποτε και χωρίς κλιματισμό. Παρ’όλα αυτά, κάθε μέλος της ομάδας ήξερε ότι ήταν ένα μέρος από κάτι πολύ μεγάλο, και ως εκ τούτου, έπρεπε να μη σταματήσει.

Παρά τις αντιξοότητες, το Κέντρο κατάφερε να ψηφιοποιήσει περισσότερα από 62.000 χειρόγραφα. Οι εικόνες του βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης, και θα προστεθούν στα υπάρχοντα διαθέσιμα του Κέντρου, για την εξυπηρέτηση των ερευνητών και του κοινού. Όπως έγινε γνωστό, κάποια χειρόγραφα περιέχουν σημαντικά ευρήματα που θα οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις! Το Κέντρο θα προβεί σε ανακοινώσεις όταν τα νέα χειρόγραφα θα διατεθούν στο διαδίκτυο.

Το Κέντρο βρήκε σημαντικό αρωγό στο πρόσωπο του διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Δρ Τσιμπόγλου, και το προσωπικό του κατά τη συνεργασία τους.  Βιβλιοθήκης. Είναι προφανές ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα προκύψει μία ξεχωριστή ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Πηγή: http://friendsofcsntm.com/