Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

 
Παιδικά / Μύθοι του Αισώπου

Idoy_rodos_mesa

– Τι τεντώνεις τα μπράτσα σου καημένε; Και φουσκώνεις σαν γαλοπούλα;

– Πάλι θα τους νικήσεις όλους στην πάλη;

– Πάλι για τα άλματά σου θα μιλάει όλη η Ελλάδα;

Τέτοια και άλλα πολλά, άκουγε σχεδόν καθημερινά ο αθλητής μας ο Λυσίμαχος, που νόμιζε πως ήταν αθλητής… Τι αθλητής, πρωταθλητής να λέμε! Ποτέ όμως ο καημένος δεν κατόρθωσε να νικήσει σ΄ έναν αγώνα, ούτε τοπικό ούτε πανελλήνιο.

– Στους αγώνες θα σκίσεις πάλι, Λυσίμαχε, έτσι;

Πόσο κανείς μπορεί να αντέξει τόση κοροϊδία, όταν μάλιστα έχει πειστεί ότι οι αθλητικές του ικανότητες είναι άξιες θαυμασμού και πάει για πρωταθλητής;

«Θα τους δείξω εγώ… Θα πάω σ΄ άλλους τόπους και θα επιστρέψω… νικητής.»

Φεύγει λοιπόν ο Λυσίμαχος, δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει και λείπει μήνες και μήνες. Κι όταν επιστρέφει, επιστρέφει… Ολυμπιονίκης! Καλά καταλάβατε: δήλωνε περίτρανα πως είχε πάει στη Ρόδο και είχε κάνει ένα τέτοιο άλμα, που κανένας Ολυμπιονίκης δεν ήταν άξιος να του παραβγεί. Και για να τον πιστέψουν χωρίς να έχουν αμφιβολίες, δήλωνε:

– Θα έρθουν μάρτυρες να σας το βεβαιώσουν όλοι όσοι με είδαν στη Ρόδο να κάνω  τέτοιο κατόρθωμα. Όταν έρθουν στον τόπο μας, θα σας πουν ότι έτσι έγινε.

– Τι χρειαζόμαστε μάρτυρες φίλε μου; Αν όσα λες είναι αλήθεια, δεν έχεις ανάγκη από μάρτυρες!

Όλοι γύρω από τον καυχησιάρη Λυσίμαχο, κοιτούσαν περίεργα τον γείτονα που μιλούσε και προκαλούσε δυνατά τον αθλητή μας.

– Λυσίμαχε, εδώ είναι η Ρόδος: δείξε μας πόσο μεγάλο άλμα μπορείς να κάνεις!

Στα λόγια αυτά τι μπορούσε να κάνει ο Λυσίμαχος, ο καυχησιάρης αθλητής μας; Αλήθεια σας λέω δε θα ήθελα να είμαι εκεί, στη θέση του. Ένα είναι σίγουρο: πως όλη η Ελλάδα – και όχι μόνο – τον έμαθε, γιατί όλοι λέμε σε ανάλογες περιπτώσεις «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», γιατί όποιος κάνει καλά τη δουλειά του, δεν έχει ανάγκη να καυχιέται και να παινεύεται.

Απόδοση: Δ.Σ.
Αφήγηση: Μαρία Σαββοπούλου

Άκουσε τον μύθο