Να σας τα πούμε;

 
Παιδικά / Ιστορίες και Παραμύθια

Ήταν τόσο χαρούμενα τα παιδιά, που θα μπορούσαν να τραγουδούν ώρες ολόκληρες. Ένιωθαν τα πόδια τους να έχουν φτερά.

– Τι λέτε, συνεχίζουμε, παιδιά; ρώτησε η Στέλλα.

– Πάμε! απάντησαν εκείνα όλο ενθουσιασμό.

pagari– Έχω μια ιδέα, κορίτσια. Όσα χρήματα συγκεντρώσουμε από τώρα και στο εξής, να τα δώσουμε στο φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας μας. Ο παπα-Γιώργης είπε στο κήρυγμα της Κυριακής ότι πολλοί αδελφοί μας υποφέρουν. Και μάλιστα, αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν που είπε ότι μπορεί να μη φαίνονται ότι έχουν ανάγκη, γιατί κάποιοι από αυτούς μένουν σε μεγάλα, ακριβά σπίτια, αλλά δεν είναι ασε θέση ούτε καν να τα ζεστάνουν. Κι αυτό, γιατί έχασαν τη δουλειά τους και έγιναν «νεόφτωχοι», όπως τους αποκάλεσε.

– Πολύ καλή ιδέα, είπε η Αντωνία.

– Έτσι θα είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματά μας θα πιάσουν τόπο, πηγαίνοντας σε όσους τα χρειάζονται πραγματικά, συμπλήρωσε η Στέλλα.

Μόλις, λοιπόν, τελείωσαν, λίγο πριν σουρουπώσει, πήγαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και έβαλαν τα χρήματα στο κουτί για τους φτωχούς. Κι άλλες φορές είχαν βάλει, από αυτά που τους έδινες ο μπαμπάς και η μαμά. Όμως αυτή τη φορά ήταν πολύ διαφορετικά. Ήταν από τον κόπο τους και αυτό τους χάρισε διπλή χαρά και ικανοποίηση.

ekklisia– Καλώς τα παιδιά, τι κάνετε; τα χαιρέτισε ο παπα-Γιώργης.

– Καλά είμαστε, την ευχή σας, πάτερ!

– Του Κυρίου!

– Ήρθαμε να ανάψουμε ένα κεράκι, παπούλη, είπε ο Ιωάννης και τα κορίτσια γέλασαν συνωμοτικά…

– Καλά κάνατε! Άντε να πάτε στο σπίτι σας τώρα να ξεκουραστείτε, γιατί αύριο έχει πρωινό εγερτήριο.

– Να είναι ευλογημένο, παπούλη, απάντησαν τα παιδιά και έφυγαν, αφού πήραν την ευχή του.

Δεν του μαρτύρησαν για ποιον άλλο λόγο είχαν πάει στην εκκλησία, θα ήταν το μικρό τους μυστικό. Εκείνος, όμως είχε αντιληφθεί την καλή τους πράξη. Χαμογελούσε, καθώς τα χαιρετούσε, και τα ευλογούσε σκεπτόμενος τα λόγια του Χριστού: «Αν δεν γίνουμε σαν τα παιδιά, δεν θα κερδίσουμε τη βασιλεία των ουρανών».

book_ex

Η ιστορία, μαζί με πολλές άλλες, περιλαμβάνεται στο παιδικό βιβλίο της Ιωάννας-Κανελλίας Δαλάκα «Να σας τα πούμε; – Οι μικροί καλαντιστές». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άθως – Παιδικά», με εικόνες της Αγγελικής Δελεχά.

Συνοδεύεται από cd το οποίο περιέχει την αφήγηση όλων των διηγήσεων του βιβλίου, αλλά και κάλαντα, ποιήματα και μαντινάδες.

 

 

Ένα από αυτά μπορείτε να ακούσετε παρακάτω:

pemptousia_athos