Ελεύθερα 65.000 παιδιά του πολέμου

22 Φεβρουαρίου 2017

 

On 27 May, a soldier with an AK-47 rifle slung over his right shoulder stands near children just released from armed groups, in Bangui, the capital. The children will now be staying in a UNICEF-supported transit centre that provides shelter, psychosocial support, education and training in vocational skills while working to reintegrate the children with their families. From 27 to 28 May 2013 in the Central African Republic, 41 children, including seven girls, aged 14 to 17 years were released from armed groups. Their release followed a series of meetings between UNICEF and the country’s self-proclaimed interim President Michel Djotodia. The children will now be staying in a UNICEF-supported transit centre that provides shelter, psychosocial support, education and training in vocational skills while working to reintegrate the children with their families. Resurgent fighting in the country has led to a sharp increase in the recruitment of children, who are then used as guards, combatants, domestic servants and sex slaves, among other roles. Before the crisis – which has worsened living conditions in what is already one of the world’s poorest countries, with one of the highest rates of child mortality – UNICEF estimated that over 2,000 Central African children were associated with armed groups and forces. Worldwide, thousands of children remain deprived of their most basic rights through association with armed forces and groups. UNICEF continues to advocate for their release and supports ongoing rehabilitation efforts that, since 1998, have assisted more than 100,000 children to reintegrate with their communities.

Στρατιώτης δίπλα σε παιδιά που μόλις ελευθερώθηκαν από ένοπλη ομάδα, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. (Φωτ. Unicef)

Τουλάχιστον 65.000 παιδιά απελευθερώθηκαν από ένοπλες δυνάμεις και ομάδες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Unicef, ενώ ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Παρίσι για την 10η επέτειο των Δεσμεύσεων του Παρισιού για τον τερματισμό της χρήσης παιδιών σε συγκρούσεις.

«Πριν από δέκα χρόνια ο κόσμος ανέλαβε μια δέσμευση απέναντι στα παιδιά του πολέμου και την συνδύασε με δράση – δράση που έχει βοηθήσει να δοθεί σε 65.000 παιδιά μια νέα ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Αλλά η σημερινή συνάντηση δεν είναι μόνο για να κοιτάξουμε πίσω σε αυτά που έχουν επιτευχθεί – αλλά να κοιτάξουμε μπροστά στο έργο που απομένει να γίνει για την υποστήριξη των παιδιών του πολέμου».

Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν και στρατολογήθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, λόγω του παράνομου χαρακτήρα της στρατολόγησης παιδιών. Ωστόσο, η UNICEF εκτιμά ότι οι δεκάδες χιλιάδες αγόρια και κορίτσια κάτω των 18 ετών χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο:

  • Από το 2013, εκτιμάται ότι περίπου 17.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί στο Νότιο Σουδάν και μέχρι και 10.000 έχουν στρατολογηθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
  • Στη Νιγηρία και τις γειτονικές χώρες, στοιχεία που έχουν επιβεβαιωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τους συνεργάτες τους, δείχνουν ότι σχεδόν 2.000 παιδιά είχαν στρατολογηθεί από την Boko Haram, το 2016 και μόνο.
  • Στην Υεμένη, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περίπου 1.500 περιπτώσεις στρατολόγησης παιδιών, από τότε που κλιμακώθηκε η σύγκρουση το Μάρτιο του 2015.

Ο αριθμός των χωρών που έχουν υιοθετήσει τις Δεσμεύσεις του Παρισιού σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια, από 58 χώρες το 2007 σε 105 σήμερα, σηματοδοτώντας μια αυξανόμενη παγκόσμια δέσμευση για τον τερματισμό της χρήσης των παιδιών σε συγκρούσεις.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι από τα 65.000 παιδιά που έχουν απελευθερωθεί τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότερα από 20.000 ήταν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περίπου 9.000 στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και πάνω από 1.600 παιδιά στο Τσαντ.

Η Διεθνής Υπουργική Διάσκεψη του Παρισιού για την Προστασία των Παιδιών στις Ένοπλες Συγκρούσεις θα εξετάσει τρόπους για να ενισχυθεί η δυναμική αυτή. Αυτοί περιλαμβάνουν: έκκληση για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των παιδιών, χωρίς εξαίρεση, και τον τερματισμό της στρατολόγησης παιδιών – αύξηση των πόρων για να βοηθήσουν την επανένταξη και την εκπαίδευση των παιδιών που έχουν απελευθερωθεί, και – ανάληψη επείγουσας δράσης για την προστασία εσωτερικά εκτοπισμένων παιδιών, παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

«Όσο παιδιά εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις μάχες, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη μάχη για τα παιδιά», δήλωσε ο Lake.