Η Ελληνίδα εξαδέλφη της πεταλούδας Μονάρχης!

21 Απριλίου 2018

Όσοι ανοίξατε στις 9 Ιανουαρίου 2016 το Google, θα είδατε το αφιέρωμα στην «41η επέτειο από την ανακάλυψη του βουνού των πεταλούδων» Danaus plexippus, είδος που είναι γνωστό ως Πεταλούδα Μονάρχης.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σε ομορφιά και μέγεθος είδος πεταλούδας του Μεξικού, που παρουσιάζει κάποιες μοναδικότητες, σε σχέση με τις άλλες πεταλούδες.

1. Είναι η μόνη πεταλούδα που μεταναστεύει και μετά επιστρέφει, όπως ακριβώς κάνουν τα πουλιά!

2. Το ταξίδι από το Μεξικό προς τη Βόρεια Αμερική, που ξεκινά στην αρχή του καλοκαιριού, κρατά τρεις γενιές (λίγο πάνω από μήνα η διάρκεια ζωής της κάθε γενιάς), ενώ το ταξίδι της επιστροφής, που ξεκινά τον Αύγουστο, γίνεται από μία και μόνη …σούπερ γενιά! Το πως το ίδιο είδος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά στη μία από τις τέσσερις γενιές του κάθε έτους παραμένει ένα αξιοπερίεργο της εντομολογίας.

3. Τέλος, αποτελεί αντικείμενο έρευνας το πως οι διαφορετικές γενιές καταφέρνουν να επιστρέφουν στα ίδια μέρη διαχείμασης και να χρησιμοποιούν τα ίδια δέντρα κάθε χρόνο!

Όλα αυτά, καθώς και άλλα, μπορείτε να τα δείτε σε αξιόλογη ιστοσελίδα, πατώντας εδώ.
Επίσης, μπορείτε να δείτε ένα τετράλεπτο βίντεο με τον κύκλο ζωής της πεταλούδας αυτής πατώντας εδώ.
Για την επέτειο που αναφέραμε στην αρχή, διαβάστε εδώ.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια εξαδέλφη της Πεταλούδας Μονάρχης (Danaus plexippus), η Danaus chrysippus, την οποία απαθανάτισα στις 5/11/2012 στο Κάτω Διμηνιό Κορινθίας. Σας παραθέτω τρεις από αυτές τις φωτογραφίες:

Η πρώτη δείχνει το κάτω μέρος των φτερών, καθώς και το χαρακτηριστικό μαύρο με λευκές τελείες σώμα, όλων των Danaus.

Η δεύτερη δείχνει το πάνω μέρος των φτερών.

Τέλος, η τρίτη δείχνει μια συνολικότερη εικόνα της πεταλούδας (παραδεχτείτε το, είναι κούκλα!).

Ελπίζω να ομόρφυνα τη μέρα σας!