Τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας (7-8/12/ 2018)

23 Ιουνίου 2018

Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της (2001-2015), οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία κάλυψαν μίαν ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως π. χ., η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα. Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες προσέθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας.

Στη συνέχεια της πορείας της υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων εργαστηρίων, διοργανώνοντας ήδη δύο στα δύο προηγούμενα χρόνια (2016-2017).

Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει και θα διευρύνει την προβληματική των ερευνών, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή/και παρουσιάσεων θα αφορά άμεσα το Άγιον Όρος (π.χ. ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).

Ειδικά στο εφετινό επιστημονικό Εργαστήριο θα περιληφθούν, πειραματικά, μέχρι και επτά (7) ανακοινώσεις με την μορφή αναρτημένων πινακίδων (posters) από ισάριθμους νέους επιστήμονες (ή ομάδες), στους οποίους θα διατεθεί ειδικός χρόνος για 8λεπτη παρουσίαση αλλά και επιμέρους ad hoc συζήτηση του θέματος που διαπραγματεύονται. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν τον σχεδιασμό και υλοποίηση των πινακίδων, διαστάσεων 70×100 εκ. (κάθετος σχεδιασμός και σε υλικό τύπου k-fix πάχους 10mm), ενώ την ανάρτησή τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα αναλάβει η Οργανωτική Επιτροπή του εργαστηρίου. Οι πινακίδες θα πρέπει να παραδοθούν στην Οργανωτική Επιτροπή το πρωί της παραμονής της έναρξης του Εργαστηρίου. Σημειώνεται ότι κατά την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής θα πρέπει να δηλωθεί αν αφορά ανακοίνωση με τη μορφή αναρτημένης πινακίδας.

Καλούνται όλοι όσοι θέλουν να παρουσιάσουν την επιστημονική τους εργασία για το Άγιον Όρος, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας και να βρουν το Δελτίο Συμμετοχής και τις οδηγίες συμπλήρωσης του (https://www.agioritikiestia.gr/…/756-trito-diethnes-epistim… ) και να το αποστείλουν συμπληρωμένο στην Αγιορειτική Εστία.

Συνημμένα θα βρείτε το Κείμενο της Επιστημονικής Επιτροπής και τη Δήλωση Συμμετοχής για το Τρίτο Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας καθώς και οδηγίες συμπλήρωσης του.

Ανακοινώνεται ότι το οπτικοακουστικό υλικό των εργασιών του Πρώτου και του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, έχει από καιρό αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας και είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο (https://www.agioritikiestia.gr/…/515-video-ergasthrio-agior… , https://www.agioritikiestia.gr/…/649-video-ergasthrio-hmeri… )

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2310263308 ή να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην ακόλουθη διεύθυνση: [email protected])