Η Ακρόπολη, ο Μοναχός και μερικά καινούργια έργα

28 Μαρτίου 2012

                   Η νέα έκθεση του Μανώλη Χάρου

                          Στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ακρόπολη - Μανώλης Χάρος- 100χ300 Λεπτομέρεια Ακρυλικά Σε Καμβά

Μέχρι τις 7 Απριλίου θα διαρκέσει η έκθεση του Μανώλη Χάρου που παρουσιάζεται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.  «Η Ακρόπολη, ο Μοναχός και μερικά καινούργια έργα». Πρόκειται για μια σειρά έργων, που έχουν δημιουργηθεί από το 2008 έως σήμερα.

 

Μοναχός Μανώλης Χάρος 120Χ100 Μεικτή Τεχνική Σε Καμβά

 

Τα έργα αποτελούν μία ενότητα επιλεγμένη με περίσκεψη, μια ενότητα γραφής και σκέψης, και φέρουν τα σημάδια των καιρών. Σχολιάζουν την πραγματικότητά μας, διαλογίζονται και αποτελούν προσωπική πρόσκληση στον κάθε θεατή να περιηγηθεί στον εικαστικό τόπο του καλλιτέχνη.

Στον «Μοναχό» (2008), έργο ζωγραφικό-αναφορά στο γνωστό έργο του 1810 του C.-D. .Friedrich– ο μοναχός άνθρωπος διαλογίζεται με τη νέα αυγή, κατά τον τρόπο του μεγάλου ρομαντικού ζωγράφου του 19ου αιώνα.

 

Μανώλης Χάρος Γκαλερί Ζουμπουλάκη 1

 

Στην «Ακρόπολη» (2012), έργο μεγάλων διαστάσεων, η εικαστική γραφή έρχεται σε αντίθεση με το βαρύγδουπο και κλασικό θέμα που απεικονίζει.

Ο Μανώλης Χάρος, με συνεχή παρουσία στα εικαστικά δρώμενα από το 1978 που πρωτοπαρουσίασε έργα του έως σήμερα, αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πιο χαρακτηριστικούς ζωγράφους της γενιάς του. Ζωγράφος και χαράκτης κατ’αρχήν χρησιμοποιεί διάφορα μέσα και υλικά με μεγάλη ελευθερία και άνεση. Έχοντας κατακτήσει την εικαστική του γλώσσα, η νέα σειρά των έργων του μάς οδηγεί σε νέους τόπους και εικόνες. Με μια γραφή ενίοτε πιο αφαιρετική, αλλά πάντα γνώριμη και ευαίσθητη, και με μια ιδιαίτερα τολμηρή και ποιητική χρήση του χρώματος, τα έργα αυτά συνεχίζουν με συνέπεια την προσωπική του πορεία.

 

Μανώλης Χάρος Γκαλερί Ζουμπουλάκη 2

 

Ο Μανώλης Χάρος μίλησε για τη νέα του έκθεση στην Πεμπτουσία.

-Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τον τίτλο και να μου πείτε πώς   συνδέονται η Ακρόπολη, ο μοναχός και τα καινούργια έργα;

Είναι τα έργα που υπάρχουν στην έκθεση, αλλά είναι και η χρονική διαδρομή, αφού ο Μοναχός είναι  πιο παλιό, η Ακρόπολη  πιο τελευταίο και ανάμεσα ο,τι ζωγραφίζω τα 3-4 αυτά τελευταία χρόνια, μ’ άλλα λόγια είναι η διαδρομή.

-Πόσα έργα θα δούμε σ’ αυτήν την έκθεση και ποιος είναι ο στόχος  της;

Περίπου 30 ζωγραφικά αλλά και τριών διαστάσεων.  Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η διάθεση να δείξω πως υπάρχω, και μαζί με μένα η διάθεση για συνέχεια και δημιουργία.  Ο κόσμος δεν θα τελειώσει στις μέρες μας, και σίγουρα ο τελευταίος λόγος που θα ακουστεί στη συντέλεια του κόσμου, όταν αυτή συμβεί, δεν θα είναι ούτε ο λόγος των λογιστών, ούτε ο λόγος των πολιτικών.  Δεν ανέχομαι η πραγματικότητά μας σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο να είναι η πραγματικότητα μέσα από τη ματιά του κλέφτη του ψεύτη και του τοκογλύφου.

 

Φωκίδα - Μανώλης Χάρος 120X80 Ακρυλικά Σε Μουσαμά

 

-Η περίοδος την οποία διανύουμε μπορεί να εμπνεύσει ένα δημιουργό;

Πάντα εκ των υστέρων καταλαβαίνουμε αν μια εποχή ήταν γόνιμη και δημιουργική, ποτέ δεν τα αντιλαμβανόμαστε αυτά σε ενεστώτα χρόνο.  Έχει φανεί πάντως, πως στις κρίσεις, η προσπάθεια των ανθρώπων να μείνουν ζωντανοί και ενεργοί αφήνει σημάδια στις τέχνες και τον πολιτισμό.  Η απάθεια παράγεται στις εποχές της ευμάρειας και της ευκολίας.  Βλέπετε το ανθρώπινο μυαλό δυστυχώς ή ευτυχώς,  δεν αγαπά το δρόμο της καμήλας, το ίσιωμα.