Οι ηθογραφίες του Νικηφόρου Λύτρα

 
Παιδικά / Παίζοντας... μαθαίνω


Για τους μεγαλύτερους φίλους μας

Nikiforos_LytrasΈνας από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες ζωγράφους, που θεωρείται από τους «πατριάρχες» της νεοελληνικής ζωγραφικής, είναι ο Νικηφόρος Λύτρας. Γεννημένος στην Τήνο το 1832 έδειξε από νωρίς το καλλιτεχνικό του ταλέντο.  Τις πρώτες του σπουδές πάνω στην τέχνη τις έκανε στην Αθήνα όπου έμεινε μέχρι το 1860. Τότε το Βασίλειο της Ελλάδος, του χορήγησε υποτροφία, για να σπουδάσει στην καλύτερη σχολή τεχνών της Ευρώπης, τη Σχολή του Μονάχου. Εκεί έμεινε πέντε χρόνια και μετά επέστρεψε στην Αθήνα. Διορίστηκε καθηγητής στο Σχολείο Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε επί 38 χρόνια. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δούλεψε και ως ζωγράφος, δημιουργώντας περίφημα έργα, τα οποία του έφεραν αναγνώριση και δόξα. Πέθανε στην Αθήνα το 1904.

Στην Ελλάδα έκανε πολλές προσωπογραφίες. Τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του όμως είναι τα ηθογραφικά, αυτά που έχουν ως θέμα τους τις συνήθειες του ελληνικού λαού, τα οικογενειακά, τα κοινωνικά, τα θρησκευτικά ήθη. Μέσα από τους πίνακές του «διαβάζουμε» σήμερα την Ελλάδα του 19ου αιώνα μ΄ έναν τρόπο διαφορετικό. Έναν τρόπο που μας ταξιδεύει στο χθες μέσα από εικόνες που δύσκολα συναντούμε σήμερα.

Παρακάτω μπορείς να δεις 12 έργα του Νικηφόρου Λύτρα, μεταξύ των οποίων και ηθογραφίες,  και να φτιάξεις ένα παζλ με έναν από τους πιο γνωστούς πίνακές του.