Το μνημείο των ηρώων της ΕΟΚΑ στην Αθήνα

10 Απριλίου 2014

Προσφορά τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους, που με τη θυσία της ζωής τους, άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία, είναι το μνημείο των Ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955- 1959 για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το μνημείο βρίσκεται από της 4 Απριλίου στο αλσύλιο «Πάρκο Σαντιάγο Χιλής», πλησίον του ξενοδοχείου ΚΑΡΑΒΕΛ στην Αθήνα.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασίαδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ένα υπέροχο μνημείο, πολύ σωστά δομημένο, αλληγορικό, συμβολικό και έξοχα καλλιτεχνικό έγινε το ορατό σημείο των θυσιών και το δίδαγμα για τις επερχόμενες γενεές. Το έργο φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου.

kiprioieokamesa

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Αριστείδης Πατσόγλου ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Είναι μια εμβληματική καλλιτέχνική φυσιογνωμία με σημαντική πορεία στο χώρο της γλυπτικής. Τα γλυπτά του Πατσόγλου έχουν ως χαρακτηριστικό την έκφραση των ανθρωπίνων διαβημάτων με εξπρεσιονιστικό τρόπο. Η ανθρώπινη μορφή αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την έκφραση των σκέψεων του καλλιτέχνη λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα του κόσμου. Η έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα του αποτυπώνεται και στον αριθμό των ατομικών του εκθέσεων οι οποίες ξεπερνούν τις 40 και έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξίσου σημαντικός είναι και ο αριθμός των συμμετοχών του σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως το Grand Prix d’ Arts Plastiques Jeunes, Musée des Beaux-Arts, Λυών το 1975, το Α’ βραβείο στο Salon d’ Automne στην Avignon το 1980, Αργυρό Μετάλλιο στο Salon d’ Art Contemporain στο Μόντρεαλ το 1980, το Α’ Βραβείο γλυπτικής στο Salon de Taverny το 1980 κ.ά.  Γλυπτά του βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και τη Γαλλία.