Ένα πανόραμα της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης

21 Απριλίου 2014

Το Σάββατο 26 Απριλίου στις 20.30, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) ένα αφιέρωμα στις μουσικές της Κρήτης, με τον γενικό τίτλο «Θωρώ τον ουρανό γελά!..».  Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό «πανόραμα» της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, με μια μεγάλη ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές που διακρίνονται για την πιστότητα στο ύφος και το ήθος του τοπικού ρεπερτορίου.

theoro-2

Οι μουσικές και οι χοροί  της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης και οι τοπικές παραλλαγές τους (Κίσσαμος, Ιεράπετρα, Ανώγεια κ.ά.). Μαντινάδες, ριζίτικα και ταμπαχανιώτικα τραγούδια. Ο πλούτος των κρητικών χορών: συρτά, πεντοζάλια, σούστα, ανωγειανός πηδηχτός, καστρινός-μαλεβιζιώτης και οι ιδιότυποι χοροί της Ανατολικής Κρήτης. Τα μουσικά όργανα: λύρες, βιολιά, λαγούτα, μαντολίνο, μπουλγαρί, θιαμπόλι και ασκομαντούρα. Η κληρονομιά των μεγάλων δεξιοτεχνών της  κρητικής μουσικής: Καλογερίδη, Φουσταλιέρη, Κουτσουρέλη, Μουντάκη, Σκορδαλού και Ν. Ξυλούρη.

Συμμετέχουν: Γιάννης Ξυλούρης «Ψαρογιάννης» (λαγούτο, τραγούδι), Αστρινός Ζαχαριουδάκης (λύρα), Στέλιος και Λεωνίδας Λαϊνάκης (λαγούτο, μπουλγαρί), Βαγγέλης Βαρδάκης (βιολί),  Δημήτρης Σγουρός (λύρα),  Αλέξανδρος Παπαδάκης (λύρα, ασκομαντούρα), Κάρολος Κουκλάκης και Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, μπουλγαρί, θιαμπόλι), Ηλίας Ζούτσος (λύρα), Ανωγειανή Παρέα: Γιώργης Βρέντζος (μαντολίνο), Γιώργης Φασουλάς (λύρα), Κώστας Καλλέργης (λαγούτο), Γιάννης Αεράκης (μαντινάδες) κ.ά.

Χορεύουν: Χορευτική Ομάδα Ιεράπετρας (επιμ. Νίκος Μεταξάκης) και Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» (επιμ. Γιώργος Πετράκης)

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Έρευνα, μουσική επιμέλεια, κείμενα, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Εισιτήρια από 6,5 ευρώ στο www.megaron.gr