Προσβάσιμη σελίδα

Η ορθογραφία της βυζαντινής παρασημαντικής

Οι εκδόσεις Εν Πλω και ο Μουσικολόγος Δρ. Ιωάννης Αρβανίτης, ξεκινούν μία σειρά εξειδικευμένων μαθημάτων βυζαντινής μουσικολογίας.

Συγκεκριμένα στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί η ιστορία της βυζαντινής παρασημαντικής και οι λόγοι της ύπαρξης ορθογραφίας σ’ αυτή. Θα περιγραφούν οι γενικές αρχές της ορθογραφίας που προκύπτουν τόσο μέσα από την ιστορία της παρασημαντικής, όσο και από τη θεωρία και πρακτική εφαρμογή της στα γραπτά των Τριών Διδασκάλων  και γενικότερα της Νέας γραφής και θα δοθούν, θεωρητικά και πρακτικά, οι ειδικότεροι κανόνες της μαζί με ασκήσεις πρακτικής εφαρμογής (γραφής καθ’ υπαγόρευσιν και διόρθωσης).

Arvanitis_Melopoia1B

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: Ιερείς, σπουδαστές Σχολών βυζαντινής μουσικής, ιεροψάλτες, φοιτητές Θεολογίας, θεολόγους-εκπαιδευτικούς, καθηγητές Μουσικής που θέλουν να επιμορφωθούν στην βυζαντινή μουσική.

Λίγα λόγια για τον Δρ. Ιωάννη Αρβανίτη

Ο Ιωάννης Αρβανίτης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Χαλκίδος, καθώς και Βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι στη «Σχολή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» του Σίμωνος Καρά. Πήρε δίπλωμα Διδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Σκαλκώτα. Ασχολήθηκε με τη μελέτη των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων (ταμπουρά, ούτι, λαούτο, θαμπούρα). Έχει διδάξει Βυζαντική μουσική, Υμνολογία, Λειτουργική, ταμπουρά και ούτι στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, στη Σχολή του «Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», καθώς και σε διάφορα σεμινάρια στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Ευρώπη

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη θεωρία και παλαιογραφία της Βυζαντινής Μουσικής και τις μεταγραφές των παλαιών μελών και έχει κάνει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, καθώς και εκτελέσεις των μεταγραφών του. Έχει διατελέσει επί πολλά έτη ιεροψάλτης σε διάφορους ναούς. Διηύθυνε τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας και είναι τώρα Διευθυντής του Βυζαντινού Χορού «Αγιοπολίτης». Υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και τώρα διδάσκει στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Επίσης από το 1994 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ημερομηνίες διεξαγωγής
5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου 2014
3, 10, 17 Δεκεμβρίου 2014
14 Ιανουαρίου 2015
Μέρες και ώρες  διεξαγωγής: Τετάρτη 19:00-21:00
Διάρκεια
8 μαθήματα διάρκειας 2 ωρών (16 ώρες)
Συνολικό κόστος συμμετοχής
60 Ευρώ (για 8 συναντήσεις)

Δηλώσεις συμμετοχής
Τηλ. 211 11 98 900 – 210 32 26 313

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»