Προσβάσιμη σελίδα

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος και το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης

xarilaos2

Μεγαλειώδης αναμένεται η παρουσία του ιστορικού Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» στην εναρκτήριο συναυλία των εορταστικών εκδηλώσεων και του επιστημονικού συνεδρίου για τα 200 χρόνια της Μεταρρύθμισης των Τριών Διδασκάλων της Νέας Μεθόδου του 1814, που θα λάβουν χώρα τη 30η Οκτωβρίου έως τη 1η Νεομβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο βυζαντινός χορός του Σωμετείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει μέλη των Διδασκάλων της Νέας Μεθόδου, Γρηγορίου Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, υπό την χοραρχία του μεγάλου ερμηνευτή και καταξιωμένου δασκάλου της ψαλτικής τέχνης, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης Χαριλάου Ταλιαδώρου. Την επόμενη μέρα ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος θα ομιλήσει στο συνέδριο με θέμα: «Σκέψεις και προτάσεις για τη ψαλτική».

Το ιστορικό Σωματείο διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στα ιεροψαλτικά καλλιτεχνικά δρώμενα έχει πραγματοποιήσει συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος.  Μνημειώδης υπήρξε η συναυλία που έδωσε στο ωδείο του Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Αξιομνημόνευτες επίσης ήταν οι συναυλίες που δόθηκαν στα πλαίσια του θεσμού των «Δημητρίων» και στις χώρες: Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Έχει τιμηθεί από διάφορες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει αποσπάσει πλείστα μουσικά βραβεία και επαίνους. Χοράρχες της διετέλεσαν διαχρονικά οι περίφημοι Άρχοντες Πρωτοψάλτες της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, Αθανάσιος Καραμάνης και Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων βλέπε εδώ.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)