Υποτροφίες για Δημοσιογραφική (Μετ)εκπαίδευση

14 Δεκεμβρίου 2014

Ερευνητικοί και πανεπιστημιακοί φορείς από Ελλάδα και Αυστρία, προσφέρουν «Master» (M.A.) ερευνώντας παράλληλα την «μετάλλαξη» του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και τον επανακαθορισμό του μέσω των Νέων Τεχνολογιών.

ipotrofia3

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Διεθνούς Δημοσιογραφίας του δημόσιου Αυστριακού πανεπιστημίου DUK, η Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας, δια του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αθηνά’, το Ιδρυμα για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση, αλλά και το Εργαστηριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ, συμπράτουν σε μία απόπειρα να ‘συγχρονίσουν’ δημοσιογράφους από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε ένα πρόγραμμα, που όχι μόνον επιτελείται παραλλήλως σε δύο χώρες, αλλά και συνδυάζει την γνώση και εμπειρία ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων από σημαντικά ΜΜΕ της ηπείρου.

Η πρωτοβουλία στηρίζεται άλλωστε από την Ένωση Ευρωπαίων Εκδοτών Διαδικτύου, με τους οποίους η Συνέργεια ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς νέες ακαδημαϊκές κατευθύνσεις. Ο νέος (έκτος) κύκλος μαθημάτων έχει μόλις ξεκινήσει, αλλά λόγω δύο νέων διαθέσιμων ημίσειων υποτροφιών, δίνεται την ευκαιρία σε επίλεκτους δημοσιογράφους να ενσωματωθούν από τον Ιανουάριο του 2015. Ο κύκλος σπουδών ολοκληρώνεται δύο χρόνια μετά, ενώ μέρος των μαθημάτων υλοποιείται στο πανεπιστήμιο DUK στην Βιέννη. Τα μαθήματα γίνονται σε εντατικές περιόδους (ώστε να διευκολύνονται ενεργοί δημοσιογράφοι η μετεκπαίδευση των οποίων είναι άλλωστε ο στόχος του φορέα).

Η Συνέργεια  (www.QJNT.gr) αξιοποιεί τους ανθρώπινους και άλλους πόρους της τόσο σε ακαδημαϊκά έργα, όσο και σε πρωτοβουλίες υποδομών για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.