Ηχογραφημένη συνομιλία του Αγίου Σωφρονίου (Σαχάρωφ) με τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό

11 Ιουλίου 2022

Τα μεγαλύτερης αξίας έργα τέχνης που μας έρχονται από το παρελθόν συνήθως έχουν έντονα σημάδια φθοράς. Έτσι μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε, να αναγνωρίζουμε και να απολαμβάνουμε αυτό που εκπέμπουν μέσα από την φθαρμένη εμφάνισή τους. Και όλα τα μεγάλα έργα ακόμη και μέσα από την φθορά αποπνέουν αέρα αιωνιότητας.

Η Πεμπτουσία παρουσιάζει σήμερα μία συνομιλία την οποία κατάφερε με μεγάλη προσπάθεια να ανασυγκροτήσει μέσα από ηχητικά σπαράγματα. Είναι η συζήτηση δύο μακαριστών πλέον πνευματοφόρων ανδρών της εποχής μας, του Αγίου Σωφρονίου (Σαχάρωφ) της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου του Έσσεξ και του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

sofronios2

Πολλά σημεία του ηχητικού αυτού αρχείου δεν ακούγονται καθαρά, θέλει προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή όμως τελικά αποδίδει καρπούς που στοιχούν στο περιεχόμενο της ομιλίας: την εσωτερική πνευματική ζωή όπως μας την παραδίδει έως τις μέρες μας ο ορθόδοξος αγιορείτικος ησυχασμός. Αναφέρονται μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ο Γέρων Ιωσήφ ο ησυχαστής. Αγγίζονται βαθειά θέματα πνευματικής ζωής: η ησυχία, η καλλιέργεια της ευχής, η σχέση ησυχίας και λειτουργικής ζωής, η βλαπτική επίδραση του εθνοφυλετισμού στην πνευματική ζωή, το μεγαλείο της πνευματικής πατρότητας.

Πρόκειται για συνάντηση που έλαβε χώρα στο Έσσεξ της Αγγλίας κατά την επίσκεψη μέρους της νεοπαγούς τότε Βατοπαιδινής αδελφότητας στον Άγιο Σωφρόνιο πριν από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Η Πεμπτουσία με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την παραδίδει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της με την παραίνεση να την ακούσουν με υπομονή, βασική αρετή για να προσεγγίσει κανείς το μυστήριο της κατά Θεόν ησυχίας.