Προσβάσιμη σελίδα

Αναγγελία στ΄διεθνούς μουσικολογικού και ψαλτικού συνεδρίου

Το ανὰ τριετία συγκαλούμενο από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, ΣΤ΄ Διεθνὲς Συνέδριο, Μουσικολογικὸ και Ψαλτικό, με τον γενικὸ τίτλο «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης», θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο, Τετάρτη έως Σάββατο, 21-24 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα. Το φετινό, έκτο κατά σειρά, Συνέδριο συγκαλείται σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το φετινὸ Συνέδριο διατηρεί τον καθιερωμένο από τα προηγούμενα Συνέδρια διττὸ χαρακτήρα· επιστημονικό-μουσικολογικὸ και ψαλτικὸ-καλλιτεχνικό. Ο σχεδιασμὸς αυτός χωράει όλους τους επιστήμονες και ψάλτες-μουσικολόγους και όλους τούς ψάλτες-καλλιτέχνες και επιτρέπει την επιλογὴ τεσσάρων-πέντε Χορών Ψαλτών απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

sinedrio-idrimatos2

θεματολογία

Kάτω απ’ τον κεντρικὸ θεματικὸ άξονα «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικῆς Τέχνης», το παρὸν συνέδριο θα έχει το ακολουθο θέμα επετειακής πραγμάτευσης, όπως προαναγγέλθηκε ήδη κατὰ την λήξη του Ε΄ Συνεδρίου (Δεκεμβριος 2012): «Οι Τρείς Διδάσκαλοι: Χρύσανθος, Γρηγόριος, Χουρμούζιος και η Νέα Μέθοδος. 200ὴ επέτειος: 1814/1815 – 2015». 

Καλούνται, λοιπόν, οι επιστήμονες μουσικολόγοι και οι μουσικολογούντες ψάλτες να συμβάλουν στην ανάπτυξη του διαλόγου και την διασάφηση συγκεκριμένων ζητημάτων κατά τις ακόλουθες θεματικὲς πτυχές:  :

• Ιστορία,

• Θεωρία & Σημειογραφία,

• Μελοποιία – Μορφολογια.

 

οργάνωση – σχεδιασμὸς

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο κεντρικὸ κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την περίοδο 21-24 Οκτωβρίου 2015, σύμφωνα με τον ακόλουθο γενικὸ σχεδιασμό: 

 

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

• ­βράδι: έναρξη – κεντρικὴ εισήγηση του Ομοτ. Καθηγητού Γρηγορίου Θ. Στάθη – ψαλτικὴ εκδήλωση – δεξίωση

 

Πέμπτη 22 & Παρασκευὴ 23 Οκτωβρίου 2015

• πρωί: ειδικὲς επιστημονικὲς ανακοινώσεις 

• απόγευμα: ειδικὲς επιστημονικὲς ανακοινώσεις ή καὶ ολιγόλεπτες εισηγήσεις

• βράδι: ψαλτικὴ εκδήλωση (δυὸ χοροὶ ψαλτών)

 

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

• πρωί: ειδικὲς επιστημονικὲς ανακοινώσεις 

• μεσημέρι: συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – λήξη του Συνεδρίου

 

πρόσκληση

Καλούνται οι επιστήμονες – ερευνητὲς της θεωρίας και πράξεως της Ψαλτικής Τέχνης, -πανεπιστημιακοὶ δάσκαλοι, μουσικολόγοι και ψάλτες-, που ασχολούνται με κάποια πτυχή του θέματος του Συνεδρίου, να συμμετάσχουν στο Συνέδριο.

 

συμμετοχὴ

Η συμμετοχὴ αφορά είτε στην παρουσίαση επιστημονικής ανακοινώσεως, διάρκειας 20 λεπτών της ώρας, κατά τις πρωϊνὲς θεματικὲς ενότητες, είτε σε ολιγόλεπτη παρουσίαση, διάρκειας 10 λεπτών της ώρας κατὰ τις απογευματινὲς θεματικὲς ενότητες.

Κατά τις απογευματινὲς συνεδριάσεις θα υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα αναρτήσεως σχετικών πινάκων, δηλαδὴ φωτογραφιών σελίδων χειρογράφων – πινάκων θεωρητικών ζητημάτων – βιβλιογραφικής ενημερώσεως κ.α. καθώς και παρουσιάσεως πρωτοτύπου ηχητικού υλικού.

Και βέβαια ζητείται συμμετοχὴ ψαλτών και ακροατών, «πλῆθος τῶν μουσικῶν τε».

Για όλες τις περιπτώσεις συμμετοχής χρειάζεται να υποβληθεί στην Οργανωτικὴ Επιτροπὴ μέχρι 30 Μαΐου 2015 δήλωση με την σαφή διατύπωση του θέματος της ανακοινώσεως και περίληψη μέχρι 300 λέξεις, στην ελληνικὴ η αγγλικὴ γλώσσα, είτε μέσῳ του Easy Chair Conference System https://easychair.org/conferences/?conf=icmp2015  (προτείνεται) είτε μέσω ηλεκτρονικου ταχυδρομείου [email protected]

Οι προτάσεις συμμετοχῶν θα αξιολογηθούν μέχρι την 31η Ιουλίου απὸ την Οργανωτικὴ & Επιστημονικὴ Επιτροπή.

κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για κάθε ομιλητὴ ορίζεται στα 50 εὐρώ. Η Οργανωτικὴ Επιτροπὴ αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε περαιτέρω έξοδα, θα προτείνει όμως πιθανὲς επιλογὲς διαμονής και διατροφής σε ειδικὲς για τους συνέδρους τιμές.

τρόπος πληρωμῆς

Το κόστος συμμετοχής θα καταβληθεί σε τραπεζικὸ λογαριασμό, ο οποίος θα σημειώνεται στην επιστολὴ αποδοχής της Οργανωτικής Επιτροπής προς τους ομιλητές.

Οργανωτικὴ και επιστημονικὴ Επιτροπὴ

Γρηγόριος Θ. Στάθης, Ομότιμος Καθηγητὴς – Πρόεδρος

Αχιλλεὺς  Χαλδαιάκης, Αναπλ. Καθηγητὴς – Γραμματεὺς

Δημήτριος Μπαλαγεώργος, Επίκ. Καθηγητὴς

Θωμάς Αποστολόπουλος, Επικ. Καθηγητὴς

Φλώρα Κρητικού, Επικ. Καθηγήτρια

 

Γραμματεία, Συντονιστικὴ – Εκτελεστικὴ

Γρηγόριος Αναστασίου, Διδάκτωρ [email protected]

Σεβαστὴ Μαζέρα-Μάμαλη, Διδάκτωρ

Γεώργιος Σμάνης, Διδάκτωρ

Τηλ. & Fax (+30)210 3843545

Κιν. Τηλ. (+30)6942576845

Web site: www.ibyzmusic.gr

E-mail: [email protected]

 
Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)