Φωτογραφική έκθεση ευρημάτων από την ανασκαφή της Βεργίνας

16 Ιανουαρίου 2015

Έκθεση με τίτλο Τέχνες και Τεχνουργήματα στην αρχαιότητα: Επιλεγμένα ευρήματα από τη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών, φιλοξενείται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης. πρίκειται για επιλεγμένες και σχολιασμένες φωτογραφίες χαρακτηριστικών ευρημάτων που συγκροτούν μια εικαστική περιήγησηστο ανάκτορο, το θέατρο, την αγορά και το νεκροταφείο των Αιγών.

bergina1

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται και αναπαραγωγές, σε φυσικό μέγεθος, των δύο μνημειακών τοιχογραφιών από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας: της ζωφόρου με το κυνήγι λιονταριού από τον τάφο του Φιλίππου Β’ και της Aρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη, που κοσμεί το εσωτερικό του λεγόμενου Τάφου της Περσεφόνης.

bergina2

Την έκθεση  διοργάνωσαν το Διεπιστημονικό Κέντρο Αρχαιολογικών Μελετών «Μανόλης Ανδρόνικος» του ΑΠΘ και η πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας, με πρωτοβουλία της διευθύντριάς της, αρχαιολόγου, ομότιμης καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Χρυσούλας Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, και των συνεργατών της. Άρχισε τη διαδρομή της τον Νοέμβριο του 2013 από τις Βρυξέλλες, συστήνοντας στους βουλευτές και τους επισκέπτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα ευρήματα από την ανασκαφή στη Βεργίνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την έναρξή της.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1)ως τον Ιούνιο του 2015 και θα πλαισιώσει σειρά δράσεων με πυρήνα την αρχαιολογική επιστήμη και τη σχέση της με τη δημοσιογραφία. Λειτουργεί τις καθημερινές από τις 10.00 έως τις 17.00 και κάθε Τετάρτη έως τις 20.00.