Θεωρία και πράξη των μαθηματικών, στο Ευγενίδειο

17 Ιανουαρίου 2015

ousiodi_EPΜια ειδική βραδιά βιβλίου «γεμάτη» Μαθηματικά διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18:00, με την ευκαιρία της έκδοσης του έργου των κυρίων Μανόλη Μαραγκάκη και Μιχάλη Μεταξά, με τίτλο στην ελληνική γλώσσα «ΟΥΣΙΩΔΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» και στην αγγλική «FUNDAMENTAL MATHEMATICS», από τον εκδοτικό οίκο Dynamic-Ideas της Βοστώνης*.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές από τον χώρο των Θετικών Επιστημών, αλλά και σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και όλους εκείνους που αγαπούν τα Μαθηματικά και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο, κατά την οποία σχεδιάζονται μεγάλης έκτασης αλλαγές στα Αναλυτικά Προγράμματα των Μαθηματικών της Μέσης Εκπαίδευσης.

Τη βραδιά θα τιμήσουν με άκρως ενδιαφέρουσες διαλέξεις, φωτίζοντας διάφορες πλευρές των μαθηματικών οι διακεκριμένοι επιστήμονες:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Δικηγόρος – Πολιτικός Επιστήμονας, Επιστημονικός Σύμβουλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με θέμα: «Μαθηματικά: θεωρητική ή πρακτική επιστήμη, εντέλει;»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ,  Καθηγητής Τμήματος  Μαθηματικών του ΕΚΠΑ  http://users.uoa.gr/~caath, με θέμα «Γεωμετρία και Συνδυαστική.»

ΑΡΙΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Πολιτικός Μηχανικός-Γεωμέτρης, με θέμα:
«Η Ομορφιά και  η Προσφορά της Γεωμετρίας στη Σκέψη και στη Ζωή.»

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ,  Καθ/τής Σχολής Ναυπηγών ΕΜΠ http://users.ntua.gr/mathan/, με θέμα: «Ο ρόλος των μαθηματικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος των πολιτών και των πολιτών του μέλλοντος της Πατρίδας μας. Τρεις θεμελιώδεις Αρχές.»

Ενώ οι συγγραφείς ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ και ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ θα κλείσουν την εκδήλωση με μια συνοπτική παρουσίαση της δομής του βιβλίου τους.

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλε και θα συντονίσει ο κ. Βασίλης Βισκαδουράκης, καθηγητής μαθηματικών του Προτύπου – Πειραματικού Λυκείου της ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ και Δημιουργός του περιοδικού Το «φ».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).
Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ.
Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Δυο λόγια για τους συγγραφείς:

Ο Μανόλης Γ. Μαραγκάκης σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε Στοιχειακά Μαθηματικά στο Λύκειο «Ο Κοραής» την περίοδο 1968-1969, 1972-1978 και Στοιχεία Ανωτέρων και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο ΤΕΙ Κρήτης, την περίοδο 1979-2011. Συνέγραψε επτά βιβλία με θέμα τα Στοιχειακά Μαθηματικά και τρία βιβλία για τα Ανώτερα και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Παραλλήλως προετοίμασε φίλεργους, επίμονους και εσωτερικά κινητοποιημένους νέους ανθρώπους‒προετοιμασία που κτίζεται με τον χρόνο και απαιτεί συνεχή ώσμωση, ψυχικό χώρο και χρόνο‒προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς, διαγωνισμούς με υψηλές απαιτήσεις και να αποκτήσουν ουσιαστική γνώση, για μία άνετη και ευπρεπή πανεπιστημιακή παρουσία και για μία συναρπαστική μελλοντική σταδιοδρομία.

Ο Μιχάλης Ν. Μεταξάς σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETHZ). Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο τμήμα Μηχανικών Συστημάτων του αγαπημένου του καθηγητή Mahir Sayir, το 1985 επιστρέφει στην Ελλάδα και ασχολείται με την πατρική βιομηχανία κεραμικών προϊόντων, της οποίας το 1996 αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την διοίκηση. Παραλλήλως ασχολείται με τη μελέτη της αντοχής υλικών, της θερμοδυναμικής και ρευστομηχανικής, δημοσιεύοντας σχετικά άρθρα σε περιοδικά μηχανικών. Επί πλέον ασχολείται με τον προγραμματισμό Η/Υ σε βιομηχανικές εφαρμογές και με την επίλυση σχετικών με αυτές μαθηματικών προβλημάτων. Από το 2006, τα Μαθηματικά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, συγγράφοντας τα «Ου­σιώδη Μαθηματικά» από κοινού με τον διδάσκαλο που του ενέπνευσε από τα μαθητικά του χρόνια την αγάπη και τον ενθουσιασμό για τα Μαθηματικά και το πάθος να τα υπηρετεί με ταπεινότητα και ανιδιοτέλεια.

 *(https://www.dynamic-ideas.com)

*