Τέλεση Θείας Λειτουργίας του Αγίου Γρηγορίου στο ΑΠΘ

24 Ιανουαρίου 2015

Στο πλαίσιο του Προγράμματος του Φροντιστηρίου Λειτουργικής – Ομιλητικής προσφάτως στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελέστηκε η θεία Λειτουργία του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

theologiki1

Η Λειτουργία αυτή ανήκει στον Αλεξανδρινό λειτουργικό τύπο με κύρια χαρακτηριστικά τις πολλές ευχές σε έμμετρο λόγο, τα τέσσερα βιβλικά αναγνώσματα, την έμφαση στη συμμετοχή του λαού με συνεχή «Κύριε ελέησον», τη Χριστολογική θεολογία, την τοποθέτηση των διπτύχων μετά τον καθαγιασμό των τιμίων δώρων κ.ά.

grigorios-theologos1

Η εν λόγω θεία Λειτουργία, η αποδιδόμενη στον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, έχει εκδοθεί για λειτουργική χρήση από τον μακαριστό λειτουργιολόγο π. Κωνσταντίνο Παπαγιάννη. Μια ενδεχόμενη τέλεσή της απαιτεί τη συμμετοχή περισσοτέρων ιερέων, διακόνων και οπωσδήποτε καλή μελέτη των κειμένων και άριστη συννενόηση με τους ιεροψάλτες.

theologiki3

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την θεία Λειτουργία του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου βλέπε:  Περιοδικό «Εφημέριος», «Η θεία Λειτουργία του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου» του Παναγιώτη Σκαλτσή.