Προσβάσιμη σελίδα

«Τα πατριαρχικά αναλόγια αποτελούν μουσικοδιδασκαλείο»

Ο πάνσεπτος Πατριαρχικός ναός είναι ο λατρευτικός φάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον οποίο τηρείται με ακρίβεια η τυπική τάξη και παράδοση από τα χρόνια προ της Αλώσεως μέχρι σήμερα.

Οι πατριαρχικοί χοροί όντας φορείς μια μακραίωνης παράδοσης κράτησαν ότι παρέλαβαν από τους προκατόχους τους, μεταφέροντας στους συγχρόνους τους, όσα η πείρα των αιώνων δοκίμασε και καθιέρωσε. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται διαδοχικά το πατριαρχικό ύφος που είναι άγραφο, απλό, μυστικοπαθές και μεταδίδεται με την ακοή. Μεγάλες μορφές κόσμησαν τα πατριαρχικά αναλόγια όπως ήταν ο  κλασσικός Πέτρος ο Πελοποννήσιος, ο «εκκλησιαστικός» Ιάκωβος ο Πρωτοψάλτης, οι μεγάλοι του 19οι αι. Γρηγόριος Πρωτοψάλτης ο μεταρρυθμιστής, ο Κωνσταντίνος Πρωτοψάλτης, ο Γεώργιος Βιολάκης και οι σύγχρονοι Κωνσταντίνος Πρίγγος και Θρασύβουλος Στανίτσας.

patriarxika-analogia1

Τα πατριαρχικά αναλόγια αποτελούν μουσικοδιδασκαλείο τόσο για τους φτασμένους ψάλτες αλλά και για τον αρχάριο και τα μικρά παιδιά που κανοναρχούν και συναγωνίζονται το ένα το άλλο για το ποιός θα πεί το «Κέλευσον». Πράγματι στα παιδιά κρίνεται το μέλλον και η ελπίδα της συνέχειας αυτής της μεγάλης παράδοσης και η συμβολή τους στους πατριαρχικούς χορούς είναι μεγάλη. Ας σημειωθεί ότι ο νυν Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λεωνίδας Αστέρης υπήρξε κανόναρχος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Πρίγγου και απ αυτόν πήρε τα πρώτα ψαλτικά πατήματα. Καθένα από τα παιδιά είναι ένας μικρός ψάλτης και μια μεγάλη ελπίδα.

Δοξολογία Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος σε ήχο Βαρύ (επτάφωνο). Ψάλουν ο Λεωνίδας Αστέρης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ο Βασίλειος Εμμανουηλίδης, Άρχων Λαμπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)