Ταυτότητα και φόβοι στις Σέρρες του 14ου αιώνα

3 Μαρτίου 2015

Με συμμετοχή επιστημόνων και ανθρώπων του πνεύματος πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης των Σερρών η διάλεξη του Καθηγητή Πάολο Οντορίκο, διάσημου Βυζαντινολόγου και Διευθυντή Σπουδών της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, με τίτλο: «Ταυτότητα και φόβοι Θεόδωρος Πεδιάσιμος, ένας συγγραφέας στις Σέρρες του 14ου αιώνα». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διεθνούς φήμης Καθηγητής βρίσκεται στην Μακεδονία, καθώς έχει ορίσει την Θεσσαλονίκη ως κέντρο του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινολόγων.

serras3

Την διάλεξη οργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών η οποία από της ιδρυσεώς της ανιχνεύει το μακρινό ή κοντινό ιστορικό παρελθόν  και στοχεύει στην ανάδειξη του πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής των Σερρών. Στα πλαίσια αυτά η διάλεξη του καθηγητή Οντορίκο έδωσε αφορμή για περεταίρω έρευνα και ανέσυρε σημαντικές σελίδες της βυζαντινής ιστορίας και των καταστάσεων που προκαλούσαν οι πολιτικές εξελίξεις της εποχής.

serras1

Τον 14ο αιώνα, το Βυζάντιο συγκλονίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο που οδηγεί σε σύγκρουση τον αντιβασιλέα Ιωάννη Καντακουζηνό με τον νόμιμο αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγο. Οι Σέρρες βρίσκονται στο κέντρο αυτής της σύγκρουσης και πληρώνουν ακριβό τίμημα. Την ίδια εποχή, ένας σημαντικός διανοούμενος δραστηριοποιείται στην πόλη ο Θεόδωρος Πεδιάσιμος, του οποίου τις λογοτεχνικές ανησυχίες και το κοινωνικό περιβάλλον δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε παρά με μεγάλη δυσκολία.

serras2

Αν διαβάσουμε προσεκτικά το έργο του και κυρίως τη Συλλογή Θαυμάτων που συνέθεσε προς τιμήν των Αγίων Θεοδώρων, μπορούμε να διαβλέψουμε την εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η πόλη και να αντιληφθούμε τη θέση ενός λογίου κατοίκου των Σερρών, μπροστά στους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι Βυζαντινοί της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούσαν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.