Ανακομιδή και μετακομιδή λειψάνων Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού (μέρος 6ο)

17 Μαΐου 2011

Στη συνέχεια, επέδωσε στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ μία μεγαλύτερη ξυλόγλυπτη λάρνακα, πού περιείχε ένα μεγαλύτερο ιερό λείψανο (μηραίο οστούν) και ο Πατριάρχης ευχήθηκε όπως από αυτό ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου δίδει μικρά τεμάχια και σε άλλες μητροπόλεις της Ελλάδος.

Του επέδωσε επίσης και μία εικόνα παρόμοια προς την του Μητροπολίτου Άρτης.

Αντηλλάγησαν δώρα και εκφωνήθηκαν ευχαριστήριοι και ευχετήριοι λόγοι. Ο ευχαριστήριος λόγος του κ.κ. Ανθίμου, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, ήταν απλός και διακριτικός. Ο ευχαριστήριος λόγος του κ.κ. Ιγνατίου ήταν λιτός με πολλούς συμβολισμούς και συγκινητικότατος, όπου, μετά το τέλος της ομιλίας του, επέδωσε στον Πατριάρχη ένα περίτεχνο αργυρό πινάκιο με ανάγλυφη παράσταση το γεφύρι της Άρτας και δύο χρυσοκεντημένα καλύμματα. Ο ευχαριστήριος λόγος του κ. Εφραίμ ήταν μεστός από συμβολισμούς και ο ευχετήριος του ήταν πλήρης από υψηλά και υπερήφανα χριστιανικά και κοινωνικά μηνύματα. Στο τέλος του λόγου του έδωσε ως δώρο στον Πατριάρχη μία μεγάλη χρυσή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, αντίγραφο της ομώνυμης της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Από την επίσκεψη της αποστολής σε διάφορα ρωσσικά ιστορικά μοναστήρια. Στη φωτογραφία δύο δεινοί Έλληνες οδοιπόροι, οι κ.κ. Αργολίδος Ιάκωβος και Άρτης Ιγνάτιος.

Ιερό και απέριττο Ρωσσικό μνημείο στο Μπούτοβο για τους εκατό χιλιάδες σφαγιασθέντες Ρώσσους κληρικούς και μοναχούς σπί καθεστώτος Στάλιν.

Τρισάγιο υπό του Μητροπολίτου Άρτης υπέρ της μνήμης των σφαγιασθέντων κληρικών και λαϊκών.

Εκτός από την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως (Novospaski) και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Ζαγκόρσκ, τον μεγάλο Ναό της Παναγίας του Καζάν ως και τους θαυμάσιους ναούς του Κρεμλίνου, μεταξύ των οποίων ο ιστορικός Ναός του Μπλαγοβεσένσκιη, στο πρόναο του οποίου είναι ζωγραφισμένος ο Άγιος Μάξιμος μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, η αποστολή επισκέφθηκε και διάφορες άλλες Μονές ήτοι, την Ιερά Μονή Ντονσκόϊ του Αγίου Τύχωνος, την Ιερά Μονή Υπαπαντής, Sretenski, όπου ο σταυρός του Αγίου Ιωάννη Κροστάνδης, την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου εκτός Μόσχας και τέλος το Μπούτοβο όπου βρίσκεται το μνημείο εκτελεσθέντων κληρικών της Ρωσσικής Ορθοδοξίας.

Από την άφιξη του ιερού λειψάνου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στη πόλη Τολιάτι της Ρωσσίας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι αεροπορικώς στην πόλη Τολιάτι δαπάναις του μεγάλου ευεργέτου της Όρθοδοξίας, επιχειρηματικού κ. Φοίβου Χριστοδουλίδη. Στο Τολιάτι έγινε μεγάλη υποδοχή της ελληνικής αποστολής, προς την οποία παρασχέθηκε πλούσια φιλοξενία.

Το μεγάλο ιερό λείψανο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού έγινε σεπτό αντικείμενο ευλαβικής προσκυνήσεως εκ μέρους μεγάλου πλήθους πιστών στον καθεδρικό Ναό της Ρωσσικής πόλεως Τολιάτι.

Κατά την μεταφορά προς προσκύνησιν του αγίου λειψάνου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στ πόλη Τολιάτι της Ρωσσίας πάνδημη υπήρξε η προσέλευση των των Ρώσσων πιστών τόσο στην πρωϊνή λειτουργία όσο και το απόγευμα στην μεγάλη αίθουσα του κρατικού θεάτρου της ομώνυμης πόλης, όπου μίλησαν Ρώσσοι και Έλληνες, κυρίως κληρικοί, για τη ζωή και το έργο του Μαξίμου. Στη φωτογραφία φαίνεται ομιλών επί του βήματος ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου.

Επίσης έγινε μεγάλη πανηγυρική εκδήλωση στη μεγάλη αίθουσα του θεάτρου της πόλεως, όπου μίλησαν οι Έλληνες μητροπολίτες, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και η ταπεινότητά μου.


πηγή: Κωνσταντίνου Α. Τσιλιγιάννη, Χρονικό της ανακαλύψεως του τάφου, της ανακομιδής στη Ρωσσία και της μετακομιδής στην Ελλάδα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ως και η Ιερά Ακολουθία της Μετακομιδής, Άγιον Όρος 2009, ISBN: 978-960-91668-9-8