Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Γαβριήλ και Κυρμιδώλης

29 Ιουνίου 2011

Μαρτύρησαν στην Αίγυπτο στις 18 Οκτωβρίου 1522

Οι Άγιοι κατάγονταν από την Αίγυπτο, από γονείς Χριστιανούς, οι οποίοι φρόντισαν να τους δώσουν επιμελημένη αγωγή. Έτσι οι δύο Άγιοι μάρτυρες ήσαν πεπαιδευμένοι, γραμματικοί, με ευγένεια και ήθος.

Κάποιοι μουσουλμάνοι φθόνησαν την τιμιότητα και την προκοπή των νέων αλλά δεν μπορούσαν να τους κάνουν κάτι,διότι ήσαν γραμματικοί κάποιων ισχυρών ανθρώπων Έτσι πήγαν και τους συκοφάντησαν στον εμίρη ότι έριχναν σκουπίδια και άλλα οικιακά απόβλητα στο τζαμί το οποίο γειτόνευε με τα σπίτια τους. Αμέσως ο εμίρης έστειλε ανθρώπους να τους φέρουν μπροστά του. Όταν είδε ότι ήσαν νέοι και ευπαρουσίαστοι άνθρωποι, μορφωμένοι, ευγενείς, με ήθος, άρχισε να τους κολακεύει και να τους ρωτά για την πίστη τους. Οι Άγιοι απάντησαν πως είναι Χριστιανοί. Ο εμίρης,βλέποντας τη σταθερότητά τους, διέταξε να τους πάνε στους δικαστές. Οι στρατιώτες σέρνοντάς τους, βρίζοντας και δέρνοντάς τους σαν κακοποιούς τους έφεραν στους δικαστές. Εκείνοι τους ρώτησαν πάλι για την πίστη τους και οι Άγιοι απάντησαν τα ίδια, πως πιστεύουν στον Χριστό. Το πλήθος των μουσουλμάνων που είχε συγκεντρωθεί περιμένοντας το αποτέλεσμα φώναζε να αρνηθούν τον Χριστό και να προσχωρήσουν στο ισλάμ. Οι Άγιοι με πολύ θάρρος απάντησαν :

Εμείς την πίστη που έχουμε από τους προγόνους μας δεν την αρνούμαστε αλλά μένουμε μέχρι τέλους ασάλευτοι και καλά θεμελιωμένοι σ’ αυτή, την δε δική σας την περιφρονούμε και την αποστρεφόμαστε ως ψεύτικη και μάταιη.

Όταν τ’ άκουσαν αυτό οι κριτές θύμωσαν και τους είπαν :

Εάν κάνετε αυτό που σας είπαμε θ’ αποφύγετε πολλά βάσανα και θα γλυτώσετε τη ζωή σας, εμείς δε θα σας τιμήσουμε με μεγάλες δόξες και τιμές. Στην αντίθετη περίπτωση θα πεθάνετε με πικρότατο θάνατο.

Εκείνη την ώρα έφθασε η μητέρα του Αγίου μάρτυρος Κυρμιδώλη για να ιδεί και να παρηγορήσει τον γιό της Μόλις την είδαν οι Αγαρηνοί ώρμησαν πάνω της, την έδειραν ανηλεώς και καταξέσχισαν τα φορέματά της. Βλέποντας το γεγονός ο Άγιος Νεομάρτυς Γαβριήλ σηκώθηκε πάνω και τους ήλεγξε λέγοντας :

Άδικοι και παράνομοι κριτές τίποτα δεν πρόκειται να μας χωρίσει από την αγάπη και την πίστη του Χριστού ούτε πλούτος ούτε δόξα ούτε η αγάπη των γονέων ούτε βάσανα ούτε αυτός ο σκληρός και πικρότατος θάνατος. Ορίστε ο λαιμός μας, ό,τι θέλετε να κάνετε κάντε το το συντομότερο.

Το ίδιο τους είπε και ο Άγιος Κυρμιδώλης :

Την ίδια γνώμη έχω κι εγώ με τον σύντροφό μου και για το όνομα του Χριστού είμαι έτοιμος να πεθάνω.

Τότε ένας από τους παρισταμένους αγαρηνούς εξαγριώθηκε και χτύπησε τον Άγιο μάρτυρα με μια μαχαίρα στο στήθος και τον έριξε κάτω. Ένας άλλος πάλι όρμησε εναντίον του και τον κλωτσούσε με σκληρότητα στο στήθος ώσπου τον άφησε μισοπεθαμένο. Κάποιος άλλος τον χτύπησε με μια πέτρα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χωριστεί στα δύο. Όμως ούτε τότε δεν χόρτασαν οι απάνθρωποι.Έτρεξε κι άλλος απ’ αυτούς και του έβγαλε τα μάτια με τα δάχτυλά του. Έτσι τελειώθηκε και έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου.

Τον δε άλλο Άγιο μάρτυρα τον έριξε στη γη ένας στρατιώτης και χτυπώντας τον με μια μαχαίρα του έκοψε τον δεξιό ώμο και κατόπιν την κεφαλή.

Τους έδεσαν ύστερα από τα πόδια οι στρατιώτες και τους έσυραν κοντά στο στρατόπεδο, όπου άναψαν μεγάλη φωτιά για να κάψουν τα άγια λείψανα. Μολονότι καίγονταν δύο μερόνυχτα δεν έπαθαν τίποτα. Τότε αγανάκτησαν οι παράνομοι και άναψαν άλλη φωτιά μεγαλύτερη μαζί με εύφλεκτες ύλες και έριξαν τα λείψανα των Αγίων μέσα κι έτσι αποτεφρώθηκαν.

Και οι δύο Άγιοι όταν μαρτύρησαν ήταν περίπου είκοσι χρονών.

Όταν κρύωσε η στάχτη οι δούλοι των στρατιωτών πήγαν και κοσκίνιζαν τη στάχτη για να βρουν λείψανα των Αγίων και να τα πουλήσουν στους Χριστιανούς. Οι Χριστιανοί που τα απέκτησαν τα παρέδωσαν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ιωακείμ ο οποίος, αφού τα περιποιήθηκε με μεγάλη ευλάβεια και τα τοποθέτησε σε λειψανοθήκη, τα μετέφερε με πολλές τιμές από το Πατριαρχικόν κελλίον στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου συνέχεια επιτελούσαν,δια της θείας χάριτος, εξαίσια θαύματα.

Σχετικά άρθρα Αφιερώματα
Η «Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών» 17 Φεβρουαρίου 2020 Η «Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών» είναι συλλογή πατερικών κειμένων, τα οποία έχουν ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο. Το περιεχόμενο αυτό αναφέρεται στη μυστική, δηλ. εσωτερική ψυχική εργασία της καθάρσεως του νου και της καρδίας. Γι’ αυτό τα πατερικά κείμενα της «Φιλοκαλίας» παρουσιάζουν διαστάσεις και όψεις της μυστικής θεολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. ...
Δοξαστικό αίνων Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου – Χορός Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου 7 Φεβρουαρίου 2020   Το δοξαστικό των αίνων της Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου ερμηνεύει πολύ έντεχνα ο 'Αρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος. Το μουσικό κείμενο μπορεί κανείς να το βρει στο βιβλίο του Άρχοντα με τίτλο: Επτάτομος Μουσική Κυψέλη Τόμος Α΄ Τριώδιον. Επεξεργασία - Βίντεο: Ανδρέας Κ. Μαργέτης %video%...
Αγρυπνία και μετάνοια στη ζωή του μοναχού 23 Ιανουαρίου 2020 Μερικοί νομίζουν ότι πρέπει να έχουν πολλή μελέτη στην αγρυπνία τους, άλλοι πολλή προσευχή, άλλοι ότι πρέπει να τους χαρίση ο Θεός οράματα, ακροάματα, θεοπτίες, για να αποδείξη ότι υπάρχει ή ότι τους αγαπά. Όλα αυτά αναμφιβόλως είναι υπερβολές, τις οποίες εκμεταλλεύεται ο αντίδικος για να μας καταπιή. Πώς λοιπόν ιστάμεθα ενώπιον του Θεού; Κατ’ αρχ...
Άγιος Μάξιμος ο Γραικός 21 Ιανουαρίου 2020 Ο Άγιος Μάξιμος, σπουδαία προσωπικότητα του 16ου αιώνα, έμεινε στην ιστορία με την προσωνυμία «Γραικός», δηλαδή «Έλληνας». Είναι ο Έλληνας φωτιστής των Ρώσσων που ανακηρύχθηκε άγιος τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και από το Πατριαρχείο Μόσχας το 1988. Ήδη, όμως, από τα μέσα του 16ου αιώνα είχαν αρχίσει να συντάσσονται βίοι του Οσίου Μαξίμο...
Ορθόδοξος Μοναχισμός 17 Ιανουαρίου 2020 Ο ορθόδοξος μοναχισμός έλαβε ποικίλες μορφές στη μακρόχρονη ιστορία του, από τους απλούς αναχωρητές, που πρωτοεμφανίστηκαν στις ερήμους της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης έως τα μεγάλα κοινόβια και τις μοναστικές κοινότητες που τελούσαν κάτω από τους λεγόμενους Κανόνες του αγίου Παχωμίου ή του αγίου Βασιλείου. Ο βίος ενός ερημίτη (ονομαζόταν και ησυ...