Άγιοι Νεομάρτυρες χωρίς επαρκή ημερομηνία ή χρονολογία (μέρος 3)

2 Ιουλίου 2011

Συνέχεια από μέρος 2

Οι άγιοι Οσιομάρτυρες της Ι. Μ. Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης

Τέλη 17ου αιώνος

Σύμφωνα με όσα γράφει στα Απομνημονεύματά του ο Κύριλλος Δέγλερης, ηγούμενος προ της Επαναστάσεως της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, οι μοναχοί της Ι. Μονής Παντοκράτορος (Νταού) Πεντέλης σφαγιάστηκαν από Αλγερινούς πειρατές, κατ’ άλλους Τούρκους ή Τουρκαλβανούς.

Την εποχή εκείνη αλγερινοί πειρατές ερήμωναν τα παράλια μέρη . Είχαν ελλιμενισθεί στη Ραφήνα κατά την Μεγάλη Εβδομάδα. Την ημέρα της Αναστάσεως κάποιος υπηρέτης της μονής, που εχθρευόταν τους μοναχούς, τους έβαλε στο μοναστήρι την ώρα που οι αδελφοί εόρταζαν την Ανάσταση.

Τους κατέσφαξαν όλους. Σώθηκε μόνο ένας ιερέας ο οποίος είχε πάει με ένα υποτακτικό στο μετόχι Χεροτσακούλι. Οι πειρατές μετά το φονικό λεηλάτησαν την μονή και έφυγαν.

Το απόγευμα ,όταν επέστρεψε ο ιερεύς με τον υποτακτικό, είδαν έξω από τη μονή δυο μοναχούς σκοτωμένους. Έφυγαν και διανυκτέρευσαν πάνω στο βουνό.

Την άλλη μέρα, όταν είδαν να αναχωρούν τα πειρατικά πλοία από τη Ραφήνα, κατέβηκαν στη μονή όπου βρήκαν όλους τους μοναχούς φονευμένους.

Πήγαν τότε στην Ι. Μονή Πεντέλης και αφού παρέλαβαν μοναχούς από εκεί επέστρεψαν και ενταφίασαν τους αδελφούς.

Η ημέρα της Αναστάσεως του έτους εκείνου, προ του 1692, αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της μονής , διότι ανέδειξε μάρτυρες, καθώς οι μοναχοί δεν έστερξαν να αλλαξοπιστήσουν και να συμβιβαστούν προς τους μουσουλμάνους επιδρομείς.

Μετά την μαρτυρική κατάληξη η Μονή έγινε μετόχι της ιεράς Μονής της Πεντέλης, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια έμεινε έρημη και ακατοίκητη πάνω από 270 έτη. Η μονή λειτούργησε μετά από τρεις σχεδόν αιώνες ως γυναικεία πλέον και το καθολικό της μονής συντηρήθηκε και επισκευάστηκε.

Από τον μαρτυρικό θάνατο των πατέρων της Μονής τα άγια λείψανά τους παρέμεναν ανεύρετα. Πολλοί ηγούμενοι της Μονής Πεντέλης είχαν καταβάλει προσπάθειες για να τα βρουν αλλά μάταια.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε αρχίσει τις εργασίες για τη συντήρηση του Ναού τον Σεπτέμβριο του 1963 .Η ηγουμένη με τις μοναχές έκαναν επί 40 ημέρες καθημερινή παράκληση για να βρεθούν τα άγια λείψανα των σφαγιασθέντων μοναχών. Την 40ή ημέρα και ενώ διευθετούσαν οι εργάτες το δάπεδο του ναού για να τοποθετήσουν πλάκες, αντελήφθησαν ότι κάτι παράξενο συμβαίνει, διότι αισθανόντουσαν ευωδία ανεξήγητη . Πράγματι μπροστά στον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Β’ , την γερόντισσα και τις αδελφές, αποκαλύφθηκαν ενταφιασμένοι ,κατά την αρχαία συνήθεια εντός του ναού , οι Πατέρες.

Τα άγια λείψανα τοποθετήθηκαν σε λάρνακα και παραμένουν εντός του ναού, προς αγιασμό όλων, μοναχών και ευλαβών προσκυνητών .

Οι Άγιοι Οσιομάρτυρες επανειλημμένως έχουν χαρίσει την υγεία σε ασθενείς που επικαλέστηκαν με πίστη τη βοήθειά τους ή και χρίστηκαν με λάδι από την κανδήλα τους.

Σχετικά άρθρα Αφιερώματα
1η Απριλίου 1955: Το θαύμα του αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου! 1 Απριλίου 2024 Μαθητική εκδήλωση κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ  με σημαιοφόρο τον ήρωα Πετράκη Γιάλλουρο. Τα νειάτα της ελληνικής Κύπρου, επαναστατώντας την 1η Απριλίου του 1955, απαίτησαν το αυτονόητο. Η Κύπρος δεν μπορούσε, πλέον, να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας. Η τελευταία δεν είχε καμιά σχέση με την περιοχή ούτε με την ιστορία και την παράδ...
25η Μαρτίου 1821, Ο Ευαγγελισμός και οι Άνθρωποι του Θεού έφεραν το Πάσχα της ελευθερίας 25 Μαρτίου 2024 Πάνω ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», κάτω και από αριστερά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Άγιος Αλέξιος ο Άνθρωπος του Θεού και ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός  «... με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη διά να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως». Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Με την πτώση της Κωνστ...
«Ο Άνθρωπος του Θεού», ο ευλογών την Ελληνική Επανάσταση 17 Μαρτίου 2024 Η παρουσία της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στο σώμα της Εκκλησίας είναι αναμφισβήτητη, αυτή είναι «ἡ προστασία τῶν Χριστιανῶν ἡ ἀκαταίσχυντος καί ἡ μεσιτεία πρός τόν Ποιητήν ἡ ἀμετάθετος»(Κοντάκιον, Ἦχος β΄). Η Παναγία έλαβε το Άγιον Όρος από τον Υιό και Θεό της ως κλήρο δικό της κατά τον Ζ΄ ή Η΄ αιώνα σύμφωνα με ...
Γρηγόρης Αυξεντίου, Η πανήγυρη του μαρτυρίου του! 3 Μαρτίου 2024 Ο ήρωας του αγώνα της Κύπρου για την ένωση με την Ελλάδα Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957). Κάθε χρόνο τέτοια μέρα όταν ο νεομάρτυρας* Γρηγόρης Αυξεντίου πλησιάζει τον λειτουργό ιερέα στο καθολικό της μονής της Παναγίας του Μαχαιρά, για να λάβει την μερίδα την οποία του βγάζει όταν προσκομίζει, μαζί με την ουράνια κατάνυξη που τον διακατέχει, έχει κ...
Θεοφάνεια. Κάθοδος Αγίου Πνεύματος 6 Ιανουαρίου 2024 Η χρονική «στιγμή» της θεοφάνειας Οι Ευαγγελιστές Ματθαίος και Μάρκος τοποθετούν «χρονικά» την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος αμέσως μετά την έξοδο του Ιησού από τα νερά του Ιορδάνη και σε άμεση σχέση με τη βάπτιση. Ο Λουκάς διαφοροποιείται κάπως στο σημείο αυτό και τοποθετεί το «ανεωχθήναι τον ουρανόν και καταβήναι το Πνεύμα το Άγιον... επ’ αυτόν» (Λ...