«Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

27 Οκτωβρίου 2011

Την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα ξετυλίγει η έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» η οποία φιλοξενείται από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2012 στο Λούβρο.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αριστουργήματα, αποτελεί καρπό συνεργασίας Ελλήνων και Γάλλων ειδικών, καθώς συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο του Λούβρου και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και έχει πρωταρχικό στόχο να συστήσει στο γαλλικό και διεθνές κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά, μια κληρονομιά της Ευρώπης εν πολλοίς άγνωστη ακόμη λόγω των αλλεπάλληλων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και ανακαλύψεων των τελευταίων 30 χρόνων στη Μακεδονία. Όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν η Επιμελήτρια της Έκθεσης η κ. Σοφί Ντεκά, πρότεινε στον Διευθυντή του Λούβρου τον κ. Ανρί Ντε Λουαρέτ ειδικευμένο στη ζωγραφική του 19ου αιώνα να την ακολουθήσει σ΄ ένα απ’ τα ταξίδια της στη Βόρεια Ελλάδα για να δει από κοντά τα ευρήματα των ανασκαφών. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους και ξεκίνησε η προετοιμασία της έκθεσης. Τα μεγάλα γλυπτά από τη Μακεδονία βγήκαν από τις αποθήκες του Λούβρου και βρήκαν τη θέση τους στην έκθεση, οι «Μαγεμένες» της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, οι αποκαλούμενες Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης συντηρήθηκαν και στήθηκαν στο σκηνικό των σχεδίων του Gravier D’Otière, ο Αλέξανδρος της Πέλλας και ο Αλέξανδρος Azara, η «δέσποινα των Αιγών» μαζί με τα αρχιτεκτονικά μέλη του ανακτόρου των Αιγών από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα τοποθετήθηκαν στο επιβλητικό σκηνικό που δημιουργήθηκε από τα σχέδια του L . Heuzey και του Η. Daumet.

Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς από την αγορά των Αιγών, εύρημα του 2008, υποδέχεται τους επισκέπτες μαζί με το χρονολόγιο των εμβληματικών ευρημάτων-σταθμών στην ανασκαφική έρευνα στη Μακεδονία. Τα σύνολα των τάφων από το Καραμπουρνάκι που από τον α’ παγκόσμιο πόλεμο φυλάσσονταν στο Λούβρο ενώθηκαν με αυτά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και φιλοξενούνται στην ενότητα των αρχαϊκών χρόνων σε αρμονική συνύπαρξη με τα επιβλητικά σύνολα των ανασκαφών της Σίνδου, της Αγ. Παρασκευής, της Μένδης, της Αίνειας, του Αρχοντικού.

Εξαιρετικής τέχνης οικιστικά ή ταφικά σύνολα από το Δερβένι, την Αμφίπολη, την Πύδνα, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, προερχόμενα όλα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στον μακεδονικό βορρά αφηγούνται την καθημερινότητα της μακεδονικής κοινωνίας, τον κόσμο των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, τις τέχνες, την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τα ταφικά έθιμα, τις θρησκευτικές δοξασίες των Ελλήνων του Βορρά, του βασιλείου της Μακεδονίας.

Στην έκθεση, εκτός των αρχαιοτήτων που δάνεισε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, περιλαμβάνονται και μακεδονικές αρχαιότητες που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον 19ο αιώνα, αλλά και από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής (Armée d’ Orient), κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε έκθεση του εξωτερικού. Επιπλέον, ως αντίδωρο, το Λούβρο θα δανείσει το 2012 στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα 5 Μουσεία της πόλης, κορυφαία αριστουργήματα των συλλογών του.

Στην κεντρική αίθουσα των 1100 τ.μ. των περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, οι αρχαιότητες περιμένουν το παγκόσμιο κοινό στο οποίο θα αφηγηθούν την πορεία της Μακεδονίας ανά τους αιώνες σε εννέα θεματικές ενότητες. Οι ενότητες αυτές είναι οι εξής: Η ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας, Η ίδρυση του βασιλείου, Από τον Αλέξανδρο στον Αλέξανδρο τον Μέγα, Μετά την κατάκτηση, Μακεδονική κοινωνία, Πολιτιστική παραγωγή, Θρησκεία και θάνατος, Υπό ρωμαϊκή κατάκτηση, Ο θρύλος του Αλέξανδρου.

Ο κατάλογος της έκθεσης, πάνω από 800 σελίδες, έχει γραφτεί με συμμετοχή 70 επιστημόνων Ελλήνων και Γάλλων. Είναι o μεγαλύτερος μέχρι τώρα κατάλογος που έχει εκδώσει το Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, αλλά και ο πληρέστερος μέχρι τώρα γενικά για την αρχαία Μακεδονία. Πολλές παράλληλες εκδηλώσεις έχει ετοιμάσει το Μουσείο του Λούβρου με αφορμή αυτήν την έκθεση(εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό όπως αυτή που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου με θέμα «Οι ιστορικοί του Αλέξανδρου: δημιουργώντας ένα μύθο» από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ Janick Auberger, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία, ένα κονσέρτο αρχαίας ελληνικής μουσικής με το Kerylos Ensemble στις 8 Δεκεμβρίου, και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, με θέμα «Η Μακεδονία από τον 6ο αιώνα μέχρι την κατάκτηση από τους Ρωμαίους. Η δημιουργία και η πολιτισμική επέκταση της Ελληνικής Μοναρχίας»), που θα εστιάσουν το ενδιαφέρον του παρισινού και διεθνούς κοινού στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για μία μεγίστης σπουδαιότητας έκθεση, που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός του φετινού παρισινού φθινοπώρου και που αναμένεται να ενισχύσει και να συμβάλει θετικά, στη δημιουργία μιας ευνοϊκότερης εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, κάτι που έχει ανάγκη ίσως περισσότερο από ποτέ.