Επιλογές από το Μέγαρο Μουσικής τον Φεβρουάριο

6 Φεβρουαρίου 2012

Ένα μεστό πολιτιστικό πανόραμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες προτείνει για τον τελευταίο μήνα του χειμώνα, το Μέγαρο Μουσικής. Με βασικό άξονα την κλασική μουσική και τη σύγχρονη μουσική δημιουργία σε όλες τις εκφάνσεις της, μέσα από τις δημοφιλείς θεματικές Σειρές του, παρουσιάζει: ρεσιτάλ του Λεωνίδα Καβάκου, συναυλία – συνάντηση κορυφής του Μίκη Θεοδωράκη με τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς με συμμετοχή του Κυπριανού Κατσαρή (Η συμφωνική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη), δύο ρεσιτάλ πιάνου των: Δημήτρη Τουφεξή, Νίκου Λαάρη, συναυλία μουσικής δωματίου του Αrtis Piano Trio, συναυλία των Κωνσταντίνου Σφέτσα, βιολοντσέλο και της Νέλλης Σεμιτέκολο, πιάνο (Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) και συναυλία του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής (Μουσικές του 20ου και 21ου αιώνα).

Η ελληνική μουσική δίνει εντυπωσιακό παρόν με τις γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι (ελληνική μουσική). Το Megaron Plus φιλοξενεί ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς διανόησης και προτείνει για τον μήνα αυτό διαλέξεις: του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη και του φιλόσοφου και συγγραφέα Στέλιου Ράμφου.

Αναλυτικά:

MEGARON PLUS

6 Φεβρουαρίου – 18 Μαρτίου 2012

“H περιπέτεια της μεταμόρφωσης”

Καθημερινά αντικείμενα: Δείτε τα αλλιώς!

 

Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι

 

Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι γύρω από το έργο του Arman

Σε συνεργασία με το Centre Pompidou

Η σταθερή συνεργασία του Μεγάρου με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού συνεχίζεται με ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι βασισμένο στο έργο του γνωστού νεορεαλιστή καλλιτέχνη Arman (1928-2005).

Ο Arman αντλώντας την έμπνευσή του από την καθημερινότητα χρησιμοποίησε στα έργα του βιομηχανικά υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επεμβαίνοντας σ’ αυτά και επανατοποθετώντας τα σε διαφορετικό πλαίσιο, ο καλλιτέχνης κατάφερε να αλλάξει την αντίληψή μας για τα συγκεκριμένα αντικείμενα και κατ’ επέκταση για τον κόσμο γύρω μας.

Στο εργαστήρι αυτό, στημένο σαν μια μικρή βιομηχανία παιχνιδιού, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την ιδέα της «μεταμόρφωσης των αντικειμένων». Επιλέγοντας μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, αποδομώντας και επανασυνθέτοντάς τα, τα οικεία αντικείμενα αλλάζουν όψη και αποκτούν μια εντελώς νέα ταυτότητα. Οι μικροί καλλιτέχνες δημιουργούν πρωτότυπα έργα, στα χνάρια του Arman, και ανακαλύπτουν ταυτόχρονα μια άλλη οπτική για τον γύρω κόσμο.

Ένα ολιγόλεπτο φιλμ εισάγει τα παιδιά στον κόσμο του Αρμάν, μέσα από μία συρραφή αρχειακού υλικού για την ζωή και το έργο του. Προχωρώντας στον κύριο χώρο της έκθεσης, μέσα από τρεις ενότητες, τα παιδιά μαθαίνουν αρχικά για τον κύκλο της “ζωής” των αντικειμένων, παύοντας να τα βλέπουν το καθένα χωριστά, αλλά συγκεντρώνοντάς τα σε ομάδες. Στην δεύτερη ενότητα καλούνται να “αποκρυπτογραφήσουν” τα αντικείμενα, αλλάζοντας την οπτική τους γι’ αυτά με δράσεις όπως: καλύπτοντάς τα με γραμματόσημα, διαμελίζοντάς τα και χρησιμοποιώντας τα για να περιγράψουν ένα αγαπημένο πρόσωπο. Τέλος, στην τρίτη ενότητα τα παιδιά μεταβάλλουν τον χώρο γύρω τους, χρησιμοποιώντας αντικείμενα και χρωματιστά κουτιά για να δώσουν μορφή στο “δομημένο” περιβάλλον της φαντασίας τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

«Το μουσικό σαλόνι της Γεωργίας Σάνδη»

 

Δημήτρης Τουφεξής

 

Δημήτρης Τουφεξής, πιάνο

Μια πρόσκληση στο μουσικό σαλόνι της Γεωργίας Σάνδη δεν μπορεί να αφήσει εύκολα κάποιον ασυγκίνητο. Η μουσική συμπορεύεται με τη λογοτεχνία σ’ αυτή τη συναυλία, στην οποία συμπράττει η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου(αφήγηση).

Ο Δημήτρης Τουφεξής θα παίξει στο πρώτο μέρος: βαλς(σε λα ύφεση μείζονα, ‘του αποχαιρετισμού’ & αρ.1 σε ρε ύφεση μείζονα, έργο 64), νυχτερινά(σε ντο δίεση ελάσσονα opus posthumous & έργο 48, αρ.1 σε ντο ελάσσονα), το πρελούδιο αρ.15 σε ρε ύφεση μείζονα, έργο 28 ‘της βροχής’,την Πολονέζα σε λα ύφεση μείζονα,έργο 53 ‘Ηρωική’ και την μπαλάντα αρ.4 σε φα ελάσσονα, έργο 52του Σοπέν και στο δεύτερο: την Consolation αρ.3 σε ρε ύφεση μείζονα, την Liebestraum αρ.3 σε λα ύφεση μείζονα, τη Μεγάλη Σπουδή κατά Παγκανίνι σε μι ύφεση μείζονα, αρ.2, το Σονέτο 123 του Πετράρχη σε λα ύφεση μείζονα και το βαλς του Μεφιστοφελή του Λιστ.

MEGARON PLUS

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης: 19:00)

Πέτρος Θέμελης: «Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και Μετά»

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος μιλά στο κοινό του Megaron Plus για το Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η ομιλία του Πέτρου Θέμελη που φέρει τον τίτλο: ‘Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και Μετά’ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα» που στόχο έχει την ανάδειξη, την προστασία και την ένταξή των αρχαίων θεάτρων στην καθημερινότητά μας.

 

Πέτρος Θέμελης

 

‘Το Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της αρχαίας Μεσσήνης βρίσκεται στον Δήμο Ιθώμης του νομού Μεσσηνίας κοντά στο χωριό Μαυρομάτι. Είναι μια θεατρική κατασκευή με άνω και κάτω κοίλο, ημικυκλική ορχήστρα, σκηνή και προσκήνιο. Αποτελεί τμήμα του αρχιτεκτονικού συμπλέγματος του Ασκληπιείου και η πρώτη φάση της κατασκευής του χρονολογείται στα τέλη του 3ου αιώνα π. Χ., ενώ τον 1ο και τον 3ο αιώνα μ. Χ έγιναν εκτεταμένες επισκευές στους τοίχους του προσκηνίου και στην ορχήστρα. Το Ωδείο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, πριν από το 1986, για θεατρικές παραστάσεις. Το 2002 χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά για την παρουσίαση αρχαίων ελληνικών μουσικών θεμάτων. Μετά τις πρόσφατες εργασίες στερέωσης, αναστήλωσης και συντήρησης (2000-2004) το Ωδείο διατηρείται σε άριστη κατάσταση, είναι επισκέψιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις συμβατές προς τις διαστάσεις και τον χαρακτήρα του, γράφει ο Πέτρος Θέμελης

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Μίκης Θεοδωράκης – Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Μια συνάντηση κορυφής

Συμπαραγωγή: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών & Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Το αφιέρωμα στο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη ξεκινά την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (ώρα: 08.30 μμ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με την παρουσίαση του Adagio και του Κοντσέρτου για πιάνο αρ. 2, με σολίστ τον διάσημο Γαλλοκύπριο πιανίστα και συνθέτη Κυπριανό Κατσαρή. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, θα ακουστεί η Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 54 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες του 20ού αιώνα. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τις συνθέσεις θα ερμηνεύσει η Κ.Ο.Α. υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού.

 

Μίκης Θεοδωράκης

 

Για τον Μίκη Θεοδωράκη η σχέση του με την συμφωνική μουσική υπήρξε κάτι περισσότερο από ζωτική. Για την μοναδική αυτή σχέση που σχετίζεται με την πνευματική απογείωση και την προσωπική ευτυχία έχει μιλήσει ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός: «Επειδή πιστεύω ότι για τα έλλογα όντα, δηλαδή για τον άνθρωπο, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας μεταξύ της αρμονίας και του χάους, ο θρίαμβος της ζωής επί του θανάτου ολοκληρώνεται με την πλήρη πνευματική απογείωση που, μέσω της αρμονίας, μάς οδηγεί στην ταύτισή μας με το ιερό κέντρο της συμπαντικής αρμονίας ως τη μοναδική απόδειξη ότι εκτιμήσαμε σωστά τη δωρεά της ζωής. Φανταστείτε την ευτυχία που ένιωσα με την αποκάλυψη της συμφωνικής μουσικής. Έως τότε θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό, γιατί με είχε επιλέξει η μουσική άθελά μου, χαρίζοντάς μου τη δυνατότητα να ζω μέσα στον κόσμο της μουσικής αρμονίας»(Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή μου, Εκδόσεις Πατάκη, 2011)

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Ο Λεωνίδας Καβάκος ερμηνεύει

τις Σονάτες για βιολί του L. van Beethoven

Ο μεγάλος έλληνας βιολονίστας, Λεωνίδας Καβάκος, παρουσιάζει στο Μέγαρο, όλες τις σονάτες για βιολί του Μπετόβεν. Πολυαναμενόμενο καλλιτεχνικό γεγονός, ο πλήρης κύκλος με τις δέκα σονάτες, που συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μουσικής δωματίου, παρουσιάζεται σε τρεις ξεχωριστές συναυλίες, η πρώτη από τις οποίες έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου ενώ ακολουθούν οι άλλες δύο τον μήνα Απρίλιο (5,21/4).

 

Λεωνίδας Καβάκος

 

Τον κορυφαίο βιολονίστα συνοδεύει στο πιάνο ο εκλεκτός συνεργάτης του, Ενρίκο Πάτσε. Η πρώτη συναυλία περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος τις Σονάτες αρ. 2 για βιολί και πιάνο, σε λα μείζονα, έργο 12/2 και αρ. 3, σε μι ύφεση μείζονα, έργο 12/3, ενώ στο δεύτερο θα παρουσιαστούν οι Σονάτες αρ.6 για βιολί και πιάνο, σε λα μείζονα, έργο 30/1 και αρ. 7, σε ντο ελάσσονα, έργο 30/2.

Η καλλιτεχνική καταξίωση του Λεωνίδα Καβάκου στη διεθνή μουσική σκηνή είναι γεγονός εδώ και χρόνια, οι διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο Τύπο, όπως αυτή των βρετανικών Times, ακολουθούν τις εμφανίσεις του στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου.

«Κανείς, από τότε που ο David Oistrakh παρουσίασε το έργο που ήταν αφιερωμένο σ’ αυτόν, δεν υπήρξε περισσότερο αφοσιωμένος και ολοκληρωμένος ερμηνευτής γι αυτό το κομμάτι, από τον Λεωνίδα ΚαβάκοMε την μουσική να διαπερνά όλο του το σώμα και σε πλήρη αρμονία με όλη την Oρχήστρα (LSO), η ερμηνεία του Καβάκου ξεσήκωσε το κοινό, που όρθιο ξέσπασε σε ένα άμεσο και αυθόρμητο χειροκρότημα…» (Hilary Finch, The Times, Μάρτιος 2011).

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης 20:30)

«Παραλλάξ: Mozart, Eroica και Παραλλαγές-Φάντασμα»

Νίκος Λαάρης, ρεσιτάλ πιάνου

Ο διακεκριμένος πιανίστας και διδάκτορας του Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης, Νίκος Λαάρης δίνει ένα μοναδικό ρεσιτάλ την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, επικεντρωμένο στη φόρμα της παραλλαγής όπως αυτή αποτυπώνεται σε δύο αντιπροσωπευτικά έργα δύο κορυφαίων εκπροσώπων της κλασικής περιόδου αλλά και σε μια σύγχρονη δημιουργία με ελληνική «υπογραφή».

 

Νίκος Λαάρης

 

 Στο πρόγραμμα του ρεσιτάλ του, ο έλληνας πιανίστας, που η διεθνής μουσικοκριτική έχει πολλές φορές επαινέσει για την «ανικανότητά του να βγάλει έναν άσχημο ήχο» (Stephen Pettit, London Times) εστιάζει στην εν λόγω τεχνική σύνθεσης της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής, παρουσιάζοντας τις Παραλλαγές K 300e, «Ah, vous dirai-je maman» του Μότσαρτ, τις Παραλλαγές «Eroica», έργο 35 του Μπετόβεν και τις Παραλλαγές – Φάντασμα (Ghost Variations) του πολυβραβευμένου Ελληνο-αμερικανού συνθέτη και μαέστρου Γιώργου Τσοντάκη. Συνθέσεις στις οποίες το μουσικό υλικό επαναλαμβάνεται από τον δημιουργό του παραλλαγμένο ποικιλοτρόπως – σε επίπεδο είτε ρυθμού είτε αρμονίας, μελωδίας, ενορχήστρωσης, αντίστιξης κ.ο.κ. ή ως συνδυασμός όλων των παραπάνω.

MEGARON PLUS

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης: 19:00)

Στέλιος Ράμφος: «Time out – Η ελληνική αίσθηση του χρόνου»

Θεωρώντας ότι τα αίτια της δημοσιονομικής μας κρίσεως είναι και πολιτισμικά, ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος θα αποπειραθεί να δώσει μία ερμηνεία του χρόνου, όπως κατά την κρίση του βιώνεται από τον μέσο νεώτερο Έλληνα. Αντιλαμβανόμαστε, πιστεύει, μουσειακά το παρελθόν και ματαιώνουμε το ενεργό μέλλον, καθώς ο σκοπός της εκπληρώσεως των επιθυμιών ξεπερνά την επιταγή της εργασίας και της προκοπής.

 

Στέλιος Ράμφος

 

 Το νόημα που έχει πολύ συχνά για εμάς το μέλλον είναι να επαναφέρει το παρελθόν. Έτσι αντί να ανοιγόμαστε στον χρόνο του μέλλοντος κλεινόμαστε παθητικά στον χώρο, αποφεύγοντας ή αναβάλλοντας διαρκώς την δημιουργική έξοδο στην πραγματικότητα. Σκοπός, θα μας υπενθυμίσει ο Στέλιος Ράμφος, δεν είναι να σβήσουμε, αλλά να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν, συγχρονιζόμενοι με την εποχή μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Συναυλία μουσικής δωματίου με το Artis Piano Trio

Μια βραδιά μουσικής απόλαυσης με έργα του Γιοχάννες Μπραμς (Τρίο για πιάνο σε ντο μείζονα, έργο 87 και Κουαρτέτο για πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 25) και του Ρόμπερτ Σούμαν (Κουιντέτο για πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 44) θα μας προσφέρουν τα μέλη του Artis Piano Trio, Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί) και Άννη Τότσιου (πιάνο) καθώς και ο βιολοντσελίστας Renato Ripo, συμπράττοντας με τους τούρκους μουσικούς Olgu Kizilay (βιολί) και Efdal Altun (βιόλα), μέλη του βραβευμένου Borusan Quartet.

 

Artis Piano Trio

 

Συμπληρώνοντας φέτος δέκα χρόνια από την ίδρυσή του, το Artis Piano trio έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα. Με συχνές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Trio έχει παρουσιάσει πλήθος έργων σε διάφορα φεστιβάλ και αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ 20ού ΚΑΙ 21ου ΑΙΩΝΑ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής:

Διεθνής μετα-μοντερνισμός

 

Θεόδωρος Αντωνίου

 

Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής στην δεύτερη συναυλία του τη χρονιά αυτή, έχει επιλέξει να παρουσιάσει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του κινήματος του διεθνούς μετα-μεταμοντερνισμού. Υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, οι μουσικοί Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο) και Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι) θα ερμηνεύσουν έργα των: John Adams, Louis Andriessen, Thomas Adès, Θόδωρου Αντωνίου, Σοφίας Γκουμπαϊντούλινα και Γιώργου Χατζημιχελάκη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι

Οι δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο Μέγαρο

Η τέταρτη συναυλία του Αφιερώματος στους Δεξιοτέχνες της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής – σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα – φέρνει στη σκηνή του Μεγάρου κορυφαίες, «επαγγελματίες» και μή, ερμηνεύτριες του δημοτικού μας τραγουδιού (Γιασεμή Σαραγούδα, Κατερίνα Ζάκκα, Σαβίνα Γιαννάτου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Κώτη και τις Γυναίκες της Νέας Ερυθραίας) που αποδίδουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους, με επιλογές από το ρεπερτόριο της στεριανής και της θαλασσινής Ελλάδας καθώς και από τις «Άκρες του Ελληνισμού». Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην «ιέρεια» της δημοτικής μας παράδοσης, Δόμνα Σαμίου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος, Χρίστος Τσιαμούλης, Πάνος Δημητρακόπουλος, Στέλλα Βαλάση, και Κώστας Μερετάκης.

 

Λάμπρος Λιάβας

 

«Οι γυναίκες αποτελούν τους πλέον «συντηρητικούς» φορείς στην παράδοση του δημοτικού τραγουδιού», γράφει ο Λάμπρος Λιάβας, «διαφυλάσσοντας στο ρεπερτόριό τους τραγούδια του κύκλου της ζωής (νανουρίσματα, του γάμου, της ξενιτιάς, μοιρολόγια) και παλαιότατες αφηγηματικές μπαλάντες με δραματικό περιεχόμενο (παραλογές) που παραπέμπουν στο αρχαίο δράμα. Ιέρειες στις «διαβατήριες» τελετές (που σχετίζονται με τη γέννηση, το γάμο, το θάνατο και την επικοινωνία με τα υπερφυσικά στοιχεία), οι γυναίκες διαχειρίζονται έναν ευρύτατο κύκλο τραγουδιών με έντονα συμβολικό περιεχόμενο και λειτουργίες. Ένας λόγος που τραγουδιέται γίνεται λόγος «μαγικός»!

Οι επιλογές στη συγκεκριμένη συναυλία καλύπτουν πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού καθώς και διαφορετικές τεχνικές τραγουδίσματος. Οι συμμετοχές περιλαμβάνουν τόσο «επαγγελματίες» τραγουδίστριες όσο και απλές γυναίκες που τραγουδούν (και, ταυτοχρόνως, συχνά χορεύουν) σε γιορτές, έθιμα και τελετουργίες αλλά και στην καθημερινή τους ζωή».

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Κωνσταντίνος Σφέτσας – Νέλλη Σεμιτέκολο

Έργα για βιολοντσέλο και πιάνο

Η δημοφιλής πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο συναντά τον τσελίστα Κωνσταντίνο Σφέτσα για μια μοναδική συναυλία που στεγάζεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα τους, εξαιρετικά ενδιαφέρον, περιλαμβάνει έργα Μπετόβεν(Σονάτα αρ. 2, έργο 5), Σκαλκώτα (Bolero για τσέλο και πιάνο, Ντε Φάγια (Έξι Παραδοσιακά Ισπανικά Τραγούδια) και Γκρηγκ (Σονάτα, έργο 36).