Η Σιωπηλή Σχολή

16 Φεβρουαρίου 2012

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) τιμώντας πέρυσι την 50η επέτειο της αποφοιτήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υλοποίησε μαζί με Έλληνες και Τούρκους ιστορικούς το ντοκιμαντέρ: «Η Σιωπηλή Σχολή – Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» όπου παρουσιάζεται μια αναδρομή στην ιστορία της Σχολής από την ίδρυσή της το 1844 μέχρι και το κλείσιμό της το 1971.

Προβολή της ταινίας παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Η ερευνητική ομάδα του ΙΔΙΣΜΕ, μετά από πολύμηνη ιστορική έρευνα,  ταξίδεψε στη Χάλκη, την Κωνσταντινούπολη, την Κάλυμνο και τη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Συνάντησε και πήρε συνέντευξη από πρώην μαθητές της Σχολής, καθηγητές αλλά και από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Χάλκης. Συνέντευξη παραχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή το 1961.

Ο Πατριάρχης στη Χάλκη

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες μεταξύ των οποίων και του Οικουμενικού Πατριάρχη και σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα από την πλούσια λειτουργική ζωή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το ντοκιμαντέρ είναι σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Σαρίογλου και της Μαρίνας Λεοντάρη και σε πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Δημητρίου.
Το αξιόλογο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 28/02/2011 στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
. Την ελληνική Βουλή εκπροσώπησε η βουλευτής κ. Χρύσα Αράπογλου. 

Η Σχολή της Χάλκης

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από το 1971 η Σχολή και εξέφρασε τον διακαή πόθο όλης της Ορθόδοξης Κοινότητας  «να ίδωμεν συντόμως εν λειτουργία την περίπυστον και καλλίτεκνον Θεολογικήν ημών Σχολήν, προς κοινήν χαράν του Ουρανού και ημών των επί γης». 

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ – Όπου και βρίσκεται το συγκρότημα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης

 Στην Αθήνα προβλήθηκε επίσημα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 04/04/2011 παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλήθος κόσμου από τον πνευματικό χώρο.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την ενίσχυση της ιστορικής συνείδησης και τη συμμετοχή στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς και παράδοσης. Η ίδρυσή του βασίστηκε στην πρωτοβουλία μιας ομάδας ερευνητών, διαφόρων ειδικοτήτων, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τις ιστορικές και κοινωνικές επιστήμες.
Η συλλογή, αρχειοθέτηση και μελέτη αρχειακού υλικού αποτελεί βασικό αντικείμενο εργασίας των ερευνητών του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. με απώτερο σκοπό τη διάσωση και διάδοση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται επίσης οι εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων καθώς και η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Δείτε το ντοκιμαντέρ :  http://vimeo.com/28854367