Παιδί και Internet

8 Φεβρουαρίου 2012

Οι Εκδόσεις Εν πλω, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2012, παρουσιάζουν το βιβλίο του Μάκη Παπαγεωργίου «Παιδί και Internet» στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012, στις 7.30 μμ. Στην εκδήλωση θα  μιλήσουν οι: Λιάνα Κανέλλη, Βουλευτής ΚΚΕ-Δημοσιογράφος, Αλέξης Λάππας, Ψυχίατρος παιδιών, εφήβων και οικογενειών, Αλέξανδρος Καραβάνης, Εκδότης και ο συγγραφέας.

Το βιβλίο «Παιδί και Internet» είναι το πρώτο βιβλίο στη νέα σειρά «Παιδί και Μέσα Επικοινωνίας».  Στόχος του βιβλίου είναι να προσφέρει με σύντομο και περιεκτικό τρόπο στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και γενικά σε όσους ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν, ώστε τα παιδιά τους να αναπτύξουν μια δημιουργική και ασφαλή σχέση με το διαδίκτυο, τη μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση του 20ού αιώνα!  Μέσα στις 180 σελίδες του και σε φιλικό στον αναγνώστη σχήμα, το βιβλίο παρουσιάζει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το Internet, ενημερώνει για τους κινδύνους που υπάρχουν σ΄ αυτό, και προσφέρει τις απαραίτητες συμβουλές, ώστε με την ενεργό παρέμβαση γονέων και εκπαιδευτικών να αποφευχθούν ο εθισμός και οι αρνητικές επιδράσεις του στα παιδιά.  Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας: «Δυστυχώς στη χώρα μας ούτε οι γονείς, ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε και τα παιδιά εκπαιδεύονται στο διαδίκτυο, αλλά μαθαίνουν εμπειρικά στην πράξη αυτή τη νέα τεχνολογία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κινδύνους.  Ιδιαίτερα οι γονείς δείχνουν να αδιαφορούν σε μεγάλο βαθμό για τη σχέση των παιδιών τους με το διαδίκτυο, επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουν τίποτα ή ξέρουν λίγα γι΄ αυτό».

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επιρροή του διαδικτύου στον χαρακτήρα, την παιδεία, την προσωπική ζωή, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη σεξουαλικότητα των παιδιών, ενώ περιγράφονται οι κίνδυνοι από τη βία, το έγκλημα, την πορνογραφία, την παιδοφιλία και το τζόγο, που εύκολα μπορούν να συναντήσουν τα παιδιά στα διαδικτυακά ταξίδια τους. Επίσης, παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τα κοινωνικά δίκτυα (social networks), τα δωμάτια συζητήσεων (chatrooms) και τα ιστολόγια (blogs). Κλείνοντας, το βιβλίο εστιάζει την προσοχή του στο διογκούμενο φαινόμενο του διαδικτυακού εθισμού και δίνει βασικές κατευθύνσεις για μια ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet.  Μάλιστα ο συγγραφέας έχει την εξαιρετική ιδέα να προτείνει τη «σύναψη» συμφωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών, μιας συμφωνίας 25 σημείων, ώστε τα παιδιά να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο.  Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, αλλά ουσιαστικά για ένα μεγάλο ρεπορτάζ, όπως σημειώνει ο Μάκης Παπαγεωργίου, «με βασικές πληροφορίες, οδηγίες και συμβουλές, ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν μια σωστή και ασφαλή σχέση με το διαδίκτυο».

Ο Μάκης Παπαγεωργίου είναι οικονομολόγος-δημοσιογράφος. Από το 1991 έως σήμερα διευθύνει τη διαφημιστική εταιρεία Excess. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το 1997. Είναι μέλος των επιμελητηρίων, των επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου του, αλλά και σωματείων με κοινωνική δράση.