Τα Αγιορείτικα Μνημεία της Φύσεως

2 Φεβρουαρίου 2012

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας, Εγνατίας 109, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει η παρουσίαση του τόμου «Τα Αγιορείτικα Μνημεία της Φύσεως», του Μοναχού Μαξίμου Ιβηρίτη.

 

Η έρευνα και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος του Αγίου Όρους, εκπροσωπείται ήδη από μια σημαντική βιβλιογραφία ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

 

Η προσέγγιση του Μοναχού Μαξίμου Ιβηρίτη στο ίδιο θέμα, αυτό δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος γίνεται από μια διαφορετική σκοπιά, που συνδέει το προσωπικό και κοπιαστικό ενδιαφέρον ενός γνωστού για τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις του Αγιορείτη Μοναχού, με την Ιστορία, τις μνήμες και τις παραδόσεις των Ιερών Μονών.

 «Τα Αγιορείτικα Μνημεία της Φύσεως», τα «αιωνόβια» κυρίως δέντρα, που συνυπάρχουν από αιώνων με τους Αθωνίτες Μοναστές και βεβαιώνουν «την δική τους ιστορία εις τον παραδείσιον Ιερόν ημών Τόπον», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας, είναι το αποτέλεσμα αγάπης, προς τον Ιερόν Τόπον, συνεργασίας πολλών Μοναχών, με κεντρικό άξονα και καταγραφή και ανάδειξη αιωνόβιων δέντρων, ένα στοιχείο που δεν έχει αναφορά στις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες μελέτες.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι: Παναγιώτης Εσκίογλου, Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Θανάσης Καραθανάσης, Καθηγητής Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Παρούτογλου, Πρωτοσύγγελος Ι. Μ. Λαγκαδά και Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης, συγγραφέας του έργου.

 Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθούν εικόνες από την πολυετή σχετική έρευνα στο Άγιον Όρος του συγγραφέα.