Θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού

2 Φεβρουαρίου 2012

Ενα νέο θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού εδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με την πιο κοινή, μη επιθετική μορφή της νόσου

Ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού το οποίο βασίζεται σε κύτταρα των ίδιων των ασθενών αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας στις ΗΠΑ.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Το εμβόλιο έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο μικρής κλινικής δοκιμής σε 27 γυναίκες με μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα in situ (πρόκειται για μη μεταστατικό καρκίνο που περιορίζεται στους γαλακτοφόρους σωληνίσκους του μαστού και αποτελεί την πιο κοινή, μη επιθετική μορφή της νόσου). Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε, το εμβόλιο συνέχισε να προσφέρει προστασία από τις υποτροπές στο 85% των περιπτώσεων τέσσερα χρόνια μετά τη χορήγησή του.

Οι ειδικοί έλαβαν δείγμα αίματος των ασθενών και απομόνωσαν εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια. Προχώρησαν στη συνέχεια σε ειδική επεξεργασία των κυττάρων στο εργαστήριο προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως «εχθρικά» και να τους επιτίθεται.

Κάθε ασθενής έλαβε τέσσερις εβδομαδιαίες εγχύσεις του εξατομικευμένου εμβολίου ενώ υπεβλήθη και σε χειρουργική επέμβαση δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση προκειμένου να εξαφανιστεί οποιοδήποτε ίχνος της νόσου.

Χωρίς ορατό σημάδι της νόσου

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Immunotherapy», οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα που ελήφθησαν από τον μαστό ασθενών πριν και μετά τον εμβολιασμό. Είδαν ότι σε πέντε περιπτώσεις – ποσοστό περίπου 20% – στα δείγματα που ελήφθησαν μετά τον εμβολιασμό δεν υπήρχε ορατό σημάδι της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι το εμβόλιο είχε οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στο να «πολεμήσει» και να «εξολοθρεύσει» τον καρκίνο.

Από τις υπόλοιπες 22 εθελόντριες, οι καταστρεπτικές καρκινικές πρωτεΐνες εξαφανίστηκαν σε 11 περιπτώσεις ενώ μειώθηκαν σε ποσότητα κατά 20% ή και περισσότερο σε άλλες δύο περιπτώσεις. Σε εννέα ασθενείς το εμβόλιο δεν έδειξε να βοηθά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών δρα Μπράιαν Τσερνιέσκι, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δεύτερη, μεγαλύτερου εύρους δοκιμή και τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι εξίσου θετικά.

Σωστή στόχευση

Ο ειδικός εξήγησε ότι τα προηγούμενα θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο του μαστού ουσιαστικώς δεν στόχευαν σωστά. «Τα εμβόλια εκείνα στόχευαν τα αντιγόνα τα οποία εκφράζονταν στα καρκινικά κύτταρα αλλά δεν ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των όγκων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι όγκοι σταματούσαν να εκφράζουν αυτά τα αντιγόνα αλλά συνέχιζαν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται».

Σύμφωνα με τον δρα Τσερνιέσκι η διαφορά του νέου εμβολίου είναι ότι έχει βρει τον σωστό στόχο. «Στοχεύουμε την πρωτεΐνη HER2/neu η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των πρώιμων καρκίνων του μαστού. Εάν την εξολοθρεύσουμε, τότε καταστρέφουμε ουσιαστικώς τα καρκινικά κύτταρα».

Διαρκής προστασία χωρίς παρενέργειες

Είναι πολύ σημαντικό το ότι ορισμένες ασθενείς διατήρησαν την ανοσολογική απόκρισή τους για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι οι γυναίκες αυτές συνέχισαν να είναι ως έναν βαθμό προστατευμένες από υποτροπή της νόσου τους.

Και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες: οι κυριότερες ήταν αδιαθεσία (72%), ερεθισμός στο σημείο χορήγησης του εμβολίου (59%), ρίγη (38%), πυρετός (28%) και πονοκέφαλοι (24%).

Πηγή: www.tovima.gr