Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει

3 Φεβρουαρίου 2012

Από την 1η Φεβρουαρίου έως 24 Μαρτίου την έκθεση

                                    PER KIRKEBY

Ένας δημιουργικός διάλογος με τη βυζαντινή τέχνη

Κirkeby

Ο Per Kirkeby (Κοπεγχάγη 1938) ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του νεο-εξπρεσιονισμού στη Δανία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με μια έκθεση που σκιαγραφεί την πορεία του μέσα από 29 επιλεγμένα έργα. Ζωγράφος, γλύπτης συγγραφέας και ποιητής ο Kirkeby εμπνέεται από τη Βυζαντινή τέχνη την οποία εντάσσει στο έργο του με έναν ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο.

Kirkeby Brett Felsen 2000

Η ανάγνωση και η μελέτη των έργων του απαιτεί γνώση της βυζαντινής τέχνης μια και η τελευταία είναι στενά συνδεδεμένη με την εικαστική παραγωγή του. Στην έκθεση, τα έργα του θα συνυπάρξουν με τα εκθέματα του μουσείου, συγκεκριμένα σε κάθε ενότητα έργων του θα υπάρχει μία εικόνα από τους θησαυρούς του μουσείου.  «Κοιτώντας τα έργα της βυζαντινής τέχνης, είναι σαν να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια σου», λέει ο Kirkeby και η Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου σημειώνει ότι η έκθεση αυτή είναι μία ευτυχής συνάντηση καθώς ο ίδιος ο καλλιτέχνης επέλεξε το Βυζαντινό Μουσείο για την έκθεσή του.

Kirkeby Ανάσταση 1997

Τα ζωγραφικά έργα του Kirkeby δεν είναι αντίγραφα θρησκευτικών εικόνων ή θεολογικών σκηνών, όμως ο θεατής μπορεί να ανιχνεύσει σε αυτά, τους υποκείμενους φορμαλιστικούς (χρώμα, σχήματα, δομή) και θεματικούς δεσμούς, που απορρέουν από τη βαθιά και ώριμη γνώση της Βυζαντινής Τέχνης.   Τα εικοσιεννέα έργα του καλλιτέχνη έγιναν τα τελευταία είκοσι χρόνια και είναι μεγάλες συνθέσεις, βιτρώ και πίνακες.

 

Το έργο του Per Kirkeby έχει εκτεθεί παλαιότερα σε σημαντικά μουσεία του εξωτερικού όπως η TATE Modern, το Musée National d’Art Contemporain – Centre Georges Pompidou και το Metropolitan Museum of Modern Art. Στις αρχές του 2012 διοργανώνεται επίσης έκθεσή του που θα παρουσιαστεί στο Palais des Beaux Arts, στις Βρυξέλλες.

Την έκθεση επιμελείται ο Mikael Wivel, ιστορικός τέχνης, μελετητής του έργου του καλλιτέχνη, ενώ η διοργάνωσή της, την οποία έχει αναλάβει η πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κirkeby Η Σταύρωση 2008

Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος με κείμενα του καλλιτέχνη, του επιμελητή καθώς και της διευθύντριας του μουσείου Αναστασίας Λαζαρίδου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεματικές διαλέξεις και παράλληλες δραστηριότητες.