Ο Αστροναύτης της ΕSA Paolo Nespoli μοιράζεται με το κοινό εμπειρίες από το ταξίδι του στο Διάστημα

15 Μαρτίου 2012

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012,στο Ίδρυμα Ευγενίδου ο Αστροναύτης της ΕSA Paolo Nespoli είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του Ιδρύματος Ευγενίδου την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:30. Το Ελληνικό κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να συναντήσει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου τον Ιταλό Αστροναύτη, ο οποίος θα μοιραστεί τις εμπειρίες του από την εξάμηνη παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Clouds PaoloNespoli

Ο Paolo Nespoli θα μιλήσει για τις πιο σημαντικές στιγμές του ως αρχιμηχανικός της αποστολής MagISStra. Ο Ιταλός Αστροναύτης παρέμεινε συνολικά 159 ημέρες στο διάστημα μαζί με άλλα πέντε μέλη του πληρώματος. Όπως παλαιότερες αποστολές, η αποστολή MagISStra συμπεριλάμβανε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Το πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού αφιέρωσε χρόνο στην ολοκλήρωση απαραίτητων εργασιών συντήρησης και στην υποδοχή Ευρωπαϊκών, Ιαπωνικών και Ρωσικών διαστημικών φορτηγών, που μετέφεραν τεχνολογικό εξοπλισμό και εφόδια. Επιπλέον, το πλήρωμα της αποστολής MagISStra δέχθηκε την επίσκεψη δύο διαστημικών λεωφορείων και συνέβαλε στην επιτυχία των αποστολών τους.

Blue expanse of osean Paolo Nespoli

Η συγκεκριμένη αποστολή έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Πάολο Νέσπολι όποτε είχε ελεύθερο χρόνο, ακόμα και αν διέθετε μονάχα πέντε λεπτά, φωτογράφιζε  διαφορετικές γωνιές του γαλάζιου πλανήτη μας και δημοσιοποιούσε αυτές τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Παρά την ταχύτητα με την οποία κινείται ο Διαστημικός Σταθμός, πολλές φορές κατάφερνε να φωτογραφίσει την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα.

Cyclades from space Paolo Nespoli

Τις φωτογραφίες αυτές επέλεξε να παρουσιάσει η ΕSA ανάμεσα σε άλλες, την ίδια ημέρα, στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Ένα ταξίδι στο Διάστημα, μέσα από τις εικόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)». Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα (21 Μαρτίου) στο Ίδρυμα Ευγενίδου αμέσως μετά την ομιλία του Paolo Nespoli.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από εκτοξεύσεις, από το μακρινό Σύμπαν και το Ηλιακό Σύστημα, και βέβαια φωτογραφίες της Γης από ψηλά, ανάμεσά τους και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες της Ελλάδας που τράβηξε ο Πάολο Νέσπολι.

Greece from above Paolo Nespoli

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Απριλίου 2012.

Ο Πάολο Νέσπολι γεννήθηκε στο Μιλάνο και πραγματοποίησε σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Brianza.  Το 1982, διορίστηκε στην Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη στη Βηρυτό.
 Το 1988 απέκτησε Bachelor of Science στην Αεροναυπηγική και το 1989  το Master of Science στην Αεροναυτική και Αστροναυτική.
Στο τέλος των σπουδών του εργάστηκε σε ένα πρώτο Aerospace Ε & Α Εργαστήριο στην Ιταλία, και στη συνέχεια, το 1991, ως εκπαιδευτής αστροναυτών στο Κέντρο Αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Κολωνία της Γερμανίας. Το 1996 μετατέθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA (ΜΤΕ) στο Χιούστον του Τέξας, ως μηχανικός.

Cyprus Paolo Nespoli

 

Το 1998 επιλέχτηκε ως αστροναύτης από την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος (ASI), ενσωματώθηκε στο σώμα των Ευρωπαίων αστροναυτών της ESA  και μεταφέρθηκε στη NASA JSC για την απόκτηση των αναγκαίων προσόντων  που απαιτούνται για το Διαστημικό Λεωφορείο και Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το 2006 διορίστηκε στο πλήρωμα της STS-120. Στην δεκαπενθήμερη  διαστημική αποστολή που πραγματοποιήθηκε στο Διαστημικό Λεωφορείο Discovery τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2007, ο Nespoli ήταν ο ειδικός της αποστολής με το κύριο έργο το συντονισμό των τεσσάρων διαστημικών περιπάτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Το 2008 διορίστηκε στην εκστρατεία 26/27. Αυτή η  διάρκειας 159 ημερών διαστημική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιήθηκε από το Δεκέμβρη του 2010 ως το Μάιο του 2011. Στον Nespoli ανατέθηκε το έργο του πρώτου μηχανικού πτήσης κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης και επανεισόδου επί του ρωσικού  πυραύλου Σογιούζ.  Κατά τη διάρκεια των 5, ½ μηνών παραμονής του στο διάστημα, πραγματοποίησε  επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα, και έλαβε μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ο ίδιος χρησιμοποιεί τα social networks για τη διασύνδεση με το ευρύ κοινό και δημοσίευσε εκατοντάδες φωτογραφίες που τράβηξε ενώ βρισκόταν στο διάστημα.